Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce na turnovské základce pokračuje. Pracuje se na výstavbě výtahu i opravě střechy

Práce na Základní škole Žižkova budou trvat ještě několik měsíců. Podle starosty Turnova jsou práce zhruba v polovině. Základka Žižkova se dočká nové střechy, na kterou čeká už několik let. Škola navíc bude mít nově také bezbariérový přístup.

Oprava střechy a výstavba výtahu za 11 milionů korun na největší turnovské základní škole potrvají do listopadu. Dělníci pracují za běžného provozu školy ZŠ Žižkova s více než 600 žáky. Na výuku práce vliv nemají, řekl novinářům ředitel školy Ivo Filip. „Ani nic takového nepředpokládáme,“ dodal. Nepříjemností pro žáky a učitele podle něj v dalších týdnech zřejmě bude prach a zima. „Asi trochu potáhne na chodbách,“ řekl Filip.

Opravu střechy, která si vyžádá sedm milionů korun, plánovalo město několik let. Vyměnit se musí dřevěné prvky krovu napadené dřevomorkou. Nové budou i okapy, svody, hromosvod a dělníci položí na více než 1700 metrech čtverečních novou krytinu z hliníkových plechů. Rekonstrukce střechy začala o letních prázdninách. „Jsme zhruba v polovině prací,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke. Oprava střechy by měla být hotová do začátku listopadu.

Ještě skoro o měsíc déle potrvá výstavba výtahu. Staví se v rámci letos zahájeného projektu modernizace tří základních škol, na který turnovská radnice získala bezmála dvacetimilionovou dotaci. Peníze poslouží hlavně na modernizaci učeben a na ZŠ Žižkova a ZŠ 28. října i na zajištění bezbariérového přístupu. Na ZŠ Žižkova jsou už hotové dvě bezbariérové rampy a nyní se buduje výtah. „Do konce listopadu by měl být hotový,“ dodal starosta. Bezbariérové úpravy na ZŠ 28. října a modernizace odborných učeben se budou dělat v příštím roce.

Turnov letos do oprav a rekonstrukcí budov škol vydá kolem 30 milionů korun. Přes 12 milionů korun si vyžádá už zahájená výstavba denního stacionáře pro děti s těžkým kombinovaným postižením a pro autisty ve speciální MŠ a ZŠ Sluníčko. Zhruba čtyři miliony korun stála oprava poloviny fasády gymnázia a přes milion oprava hřišť obchodní akademie a hotelové školy. Asi milion korun vynaložilo město na výměnu 23 oken na ZŠ Skálova.

Autoři | Foto FB/ZŠ Žižkova Turnov

Štítky oprava, škola, Turnov, Žižkova, střecha, stavba, výtah, Žižkov, Tomáš Hocke

Rekonstrukce na turnovské základce pokračuje. Pracuje se na výstavbě výtahu i opravě střechy  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.