Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Alzheimer centrum v Turnově začíná získávat svou podobu. Hrubá stavba je hotová

Během nejbližších týdnů by měly začít práce uvnitř zcela nové budovy Alzheimer centra v Turnově. Stavba za více než 40 milionů korun by měla být hotova do konce příštího roku.

V Turnově je hotová hrubá stavba Alzheimer centra, jehož výstavba začala na jaře a bude stát 42 milionů korun. Do tří týdnů by měly začít práce i uvnitř. Po stavební stránce by mělo být centrum dokončené do poloviny příštího roku a poté se musí ještě vybavit. Činnost by mělo zahájit od 1. ledna 2021. Novinářům to dnes řekl starosta Turnova Tomáš Hocke.

„V úterý byly položené stropní panely a blíží se to k tomu, aby se objekt zazimoval,“ dodal starosta. Městu se na výstavbu a vybavení Alzheimer centra podařilo získat státní dotaci 31 milionů korun. Alzheimer centrum dosud v Turnově nemají. Pokud už stupeň postižení vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory nejsou péči o nemocného schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. Je to většinou léčebna v Kosmonosích, které jsou od Turnova 30 kilometrů.

Alzheimer centrum vyrůstá vedle turnovského domova důchodců Pohoda, spojené budou krčkem. Pohoda má aktuálně kapacitu 76 lůžek, po dostavení přibude 24 lůžek. Místostarostka Turnova Petra Houšková řekla, že nová místa pro seniory jsou potřeba. Čekací doby v Libereckém kraji jsou podle ní delší než v jiných krajích. „Samozřejmě i my bychom byli spokojenější, kdyby potřebnost u těch lidí byla naplněna dříve než po dvou letech, jak je tomu v současné době,“ dodala.

Průměrný věk klientů v turnovském domově důchodců je 86 let. V plánu radnice je postavit u něj i tři domy s pečovatelskou službou s 30 byty. Náklady na výstavbu radnice odhaduje na 87 milionů korun, od státu ale mohou podle starosty získat dotaci jen ve výši 12,5 milionu korun. „Což je pořád velký nepoměr,“ řekl Hocke. Podle něj proto chtějí počkat, zda se nejbližších letech podpora státu na tyto domy nezvýší. Projekt je nyní ve fázi získávání stavebního povolení.

Turnov se řadí mezi města, která sociální služby výrazně podporují. V tomto týdnu skončila výstavbu denního stacionáře pro děti s těžkým kombinovaným postižením a pro autisty za 14 milionů korun a v příštím roce začne výstavba komunitního centra za 21 milionů. Bude ho využívat Fokus Turnov, který pomáhá lidem s duševním onemocněním a mentálním postižením, a další organizace pomáhající rodinám ohroženým sociálním vyloučením.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky správa, stavby, sociální, zdraví, Turnov, Alzheimer centrum, Alzheimerova choroba, stavba, Tomáš Hocke, domov pro seniory

Alzheimer centrum v Turnově začíná získávat svou podobu. Hrubá stavba je hotová  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.