Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úchvatná stavba ohrazenického vodojemu je i rozhlednou. Běžně přístupná ale nebude

Unikátní vodojem, který vznikl v Ohrazenicích jen kousíček od Turnova, láká svým vzhledem fotografy, architekty i milovníky rozhleden. Jenže pokud sem jen tak vyrazíte s tím, že se pokocháte výhledem do okolí, tak asi budete zklamaní. Běžně totiž vodojem pro veřejnost otevřen nebude.

Jedinečná stavba, která vyrostla v Ohrazenicích, stojí určitě za povšimnutí. Novotou zářící objekt je sice vodojem, mnohem více ale připomíná sportovní trofej. Na vrcholu stavby sedí obří kopule, která má v průměru osm metrů a pojme až 180 000 litrů vody.

Vodojem je navíc vysoký téměř třicet metrů, takže když si na něj vystoupáte, naskytne se vám neotřelý pohled do krajiny. Jenže na tuhle rozhlednu si bohužel nevystoupáte kdykoliv se vám zachce. Běžně totiž přůstupná být nemůže. „Věžový vodojem je vodárenský objekt ve vodárenském areálu s milionem předpisů hygieny, bezpečnosti, teroristické hrozby a dalších.To má provozovatel našeho majetku SčVK jasně dané, právě díky všem těmto povinnostem zvenčí a je jedno, zda se bavíme o vodojemech , ČOV nebo úpravnách vody v Turnově, Liberci, či v Ústí nad Labem. Proto věžový vodojem nemůže být nikdy primárně přístupný veřejnosti a navíc jako turistická rozhledna,“ vysvětluje ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

Abyste nepromeškali příležitost navštívit ohrazenický vodojem, sledujte web VHS, npřípadně města Turnov a obce Ohrazenice.

To ale neznamená, že se na vodojem lidé nedostanou nikdy. Naopak se provozovatelé snaží vyjít veřejnosti vstříc a nabídnout jim nevšední zážitek. Ostatně i samotní autoři projektu jsou na stavbu náležitě pyšní a není divu, že se rádi pochlubí. „Už od počátku řešíme, jak alespoň jinou formou zpřístupnit občas věžový vodojem. Zejména nyní, když je o něj velký zájem,“ říká Hejduk.

Párkrát už měli lidé možnost prohlédnout si vodojem a vystoupat až ke kopuli, a to během dvou dnů otevřených dveří. Tuto možnost využily stovky lidí a jistě je spousta dalších, kteří by se sem rádi dostali. A právě ti mají ještě letos šanci. „Rádi bychom ještě jednou zpřístupnili stavbu do Vánoc a potom znovu na jaře,“ komentuje ředitel a pokračuje: „Zároveň pak nabízíme větším skupinám, aby nás kontaktovali a my se jim pokusíme vyhovět a vodojemem je provést. Seznámíme je s místem, prozradíme zajímavé vodárenské informace, pak si vylezou nahoru a mají skvělou rozhlednu... My setím trošku pochlubíme a lidé mají skvělý zážitek.“

Větší skupiny, které by měly zájem o zpřístupnění vodojemu se mohou obrátit na e-mailové adresy hejduk@vhsturnov.cz a bimova@vhsturnov.cz nebo na telefonní čísla 602786843 a 737204255.

Otevření vodojemu v Ohrazenicích není pro společnost VHS Turnov snadné nejen kvůli různým předpisům ale i z personálního hlediska. O zájemce, kteří by rádi místo navštívili, se mohou postarat jen tři pověřené osoby a v případě většího zájmu pak musí být přítomny minimálně 4 osoby. Když už se sem ale lidé dostanou, stojí to určitě za to a navíc neplatí žádné vstupné.

Foto Michaela Němcová

Štítky Ohrazenice, Turnov, vodojem, rozhledna, Milan Hejduk, Vánoce

Úchvatná stavba ohrazenického vodojemu je i rozhlednou. Běžně přístupná ale nebude  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.