Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji šest případů žloutenky

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji šest případů žloutenky typu A, z toho tři v Turnově, kde je lokální epidemie. Od začátku roku tak hygienici evidují už 111 případů, z toho 103 jsou místní a dalších osm lidí s trvalým bydlištěm mimo Liberecký kraj, ale vazbou na ohnisko nákazy v Turnově.

Nemoc se v Turnově začala šířit ve druhé polovině září, žloutenkou tam zatím onemocnělo 76 lidí. V posledních týdnech ale nových případů moc nepřibývá. „Stále předpokládáme, že epidemie je v sestupné fázi. Bohužel vzhledem ke kontaktnímu přenosu onemocnění a inkubační době dlouhé 50 dní, nelze nic vyloučit ani podcenit," řekl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta. Virus je podle něj velmi odolný vůči teplotám.

„V zamraženém stavu virus přežívá. Varem je virus zničen, pokud působí déle než pět minut, teplota 60 stupňů jej ničí po deseti hodinách," dodal.

Hygienici v ohnisku nákazy doporučují vyvarovat se konzumace ovoce a zeleniny zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů, a to jak čerstvých, tak mražených. Zdroj nákazy se stoprocentně prokázat nepodařilo. „Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově," dodala Balašová.

Žloutenka typu A

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, žloutenka, Turnov, Liberecký kraj, infekční onemocnění, nemoc, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji šest případů žloutenky  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.