Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Potok Stebenka, který protéká Turnovem, se dočká revitalizace

Po více než desetiletém úsilí turnovské radnice je revitalizace potoku Stebenka konečně na obzoru. Město se dohodlo na uzavření memoranda s Povodím Labe. Náklady by se měly vyšplhat do desítek milionů korun.

Do několika let by měla začít revitalizace potoka Stebenka, který protéká patnáctitisícovým Turnovem. Pro město jde o jeden z klíčových projektů v oblasti životního prostředí. S Povodím Labe se nyní radnice dohodla na uzavření memoranda. Novináře o tom informoval starosta Turnova Tomáš Hocke. Podle starosty zatím není možné odhadnout, kolik bude projekt stát. Řádově to ale budou zřejmě desítky milionů korun.

O revitalizaci potoka, který se vlévá za Maškovou zahradou do Jizery, radnice usiluje víc než deset let. Upravit potřebuje skoro dvoukilometrový úsek, projekt je rozdělený na tři části. První zahrnuje odstranění překážky, kterou představuje u Shořalého mlýna asi metr vysoký schod. Druhá část zahrnuje revitalizaci toku od kruhového objezdu v Sobotecké ulici ke kulturnímu centru Střelnice, kterou bude mít na starost Povodí Labe.

Třetí část od Střelnice k lyžařskému areálu projektově připraví město a měla by být nejatraktivnějším úsekem pro trávení volného času. „Rádi bychom dali do toku nějaké kameny, po nichž by se dalo chodit, rádi bychom zpřístupnili břehy,“ uvedl starosta. V plánu je vybudování tůně či drobného meandru podél lesa.

Na revitalizaci Stebenky se povodí pokusí získat dotaci. Starosta předpokládá, že úsek chystaný Povodím Labe by se mohl realizovat už příští rok. Část, kterou má projekčně připravit město, přijde na řadu nejdřív v roce 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, voda, ekologie, rekreace, Turnov, Povodí Labe, Stebenka, revitalizace, potok, radnice, Tomáš Hocke, Labe, Jizera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potok Stebenka, který protéká Turnovem, se dočká revitalizace  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.