Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov patrně bude potřebovat úvěr, aby mohl dodělat divadlo i knihovnu

Turnov si zřejmě bude muset vzít úvěr, aby mohl zaplatit všechny velké plánované investice. Jedná se zejména o dostavbu divadla a výstavbu zcela nové knihovny.

Bez dalšího zadlužení zřejmě nebude Turnov v Českém ráji v dalších letech schopen realizovat velké projekty. Mezi ně patří hlavně dostavba divadla za 100 milionů korun a výstavba nové knihovny za 50 milionů. Starosta Tomáš Hocke novinářům řekl, že podle výhledu rozpočtu pro nejbližší roky jim bude na investice chybět zhruba 80 milionů korun. Takový úvěr je v možnostech města získat.

Roční rozpočet Turnova je přes 400 milion korun, na investice má směřovat 60 milionů korun. „Obecná filozofie vychází z toho, že jsme vzali investiční potenciál města co máme, půlku jsme dali na velkou akci a půlku na vše ostatní,“ uvedl starosta. Dostavba divadla by se v ideálním případě měla dělat v letech 2021 a 2022 a výstavba nové knihovny v letech 2022 až 2023.

Ke konci letošního roku bude zadlužení města činit 112 milionů korun a k 1. lednu 2022 by mělo klesnout na 80 milionů korun. Podle starosty je obecně zadlužení Turnova vnímané jako nízké. Z rozboru, jež si město nechalo v minulých letech vypracovat od České spořitelny, by navýšení dluhu až ke 170 milionům korun neměl být zásadním problémem.

Divadlo a knihovna nejsou jediné velké projekty, jež Turnov chystá. V sociální oblasti jde o výstavbu tři domů s pečovatelskou službou s 30 byty. Náklady na výstavbu radnice odhaduje na 87 milionů korun, od státu ale mohou podle starosty získat dotaci jen ve výši 12,5 milionu korun, což považuje za nedostatečné. Radnice chce proto u tohoto projektu počkat, zda se podpora od státu nezvýší.

Mezi největší projekty příštího roku v Turnově bude patřit letos zahájená výstava Alzheimer centra za 42 milionů, na kterou město získalo státní dotaci 31 milionů. Příští rok radnice zahájí další dvě velké stavby, první bude komunitní centrum za 21 milionů. Bude ho využívat Fokus Turnov, který pomáhá lidem s duševním onemocněním a mentálním postižením, a další organizace pomáhající rodinám ohroženým sociálním vyloučením. Radnice na komunitní centrum získalo dotaci 17 milionů korun. Rekonstrukci základní školy v Mašově za 45 milionů korun zaplatí město ze svého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, stavby, Turnov, divadlo, knihovna, úvěr, Tomáš Hocke, Český ráj, Česká spořitelna, Alzheimer centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov patrně bude potřebovat úvěr, aby mohl dodělat divadlo i knihovnu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.