Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Vědci v Turnově se podílejí na výrobě družice, která jako první zmapuje sluneční póly

Družice Solar Orbiter bude zkoumat vnitřní heliosféru slunce, která patří k nejméně prozkoumaným částem hvězdy, a také pořídí úplně první snímky slunečních pólů. Na jedinečném projektu spolupracují i čeští vědci z Aplikačního Centra TOPTEC v Turnově.

Aplikační Centrum TOPTEC v Turnově je součástí Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd České republiky. Sídlí na kraji Turnova ve starší budově. Udržovat v takovém prostředí naprosto čisté laboratoře není vůbec snadné. Do budoucna by se ale mohlo centrum dočkat nových prostor.

Čeští vědci totiž stojí za výrobou speciální jedinečné optické soustavy. Tvorba zabrala odborníkům skoro deset let. Na začátku projektu nebral Čechy nikdo příliš vážně, třeba když upozornili na to, že zrcadla podle prvního zadání nevydrží start. „Přestože jsme na to upozornili, nebrali nás v ESA (European Space Agency) vážně. První pokusy ale naše výpočty potvrdily a zrcadla se rozpadla přesně tak, jak jsme varovali,“ uvádí výkonný ředitel Vít Lédl z Aplikačního centra TOPTEC, které je součástí Ústavu fyziky plazmatu Akademite věd ČR, a pokračuje: „Nyní když na něco upozorníme, tak teď už se říká - To jsou ti z TOPTEC, ti budou mít pravdu.“

Nejvýznamnější vesmírný projekt od osmdesátých let

Celý projekt je o to významnější, že pro Českou republiku je největším vesmírným projektem od osmdesátek. Tehdy byla do vesmíru vyslána družice Prognoz 10 se sedmi přístroji z tehdejšího Československa.

Čeští odborníci vytvořili speciální extrémně přesná zrcadla, která budou odolná proti vysokým teplotám u slunce.  „Přelomová ESA/NASA družice se přiblíží ke slunci více než kterákoliv jiná evropská družice v historii. Ve vzdálenosti okolo 42 milionů kilometrů bude muset vydržet teplotu okolo 500 °C,“ informoval Lédl. Když se dostane družice do odsluní, bude muset čelit pro změnu mrazům.

Na každém detailu záleží. I na počtu osob v místnosti

Družice Solar Orbiter bude na cestě ke slunci vybavena hned deseti různými přístroji. A na čtyřech z nich se podíleli i čeští vědci.

Po celou dobu musí být zrcadla přesně seřízená. „Celý systém koronografu navíc nesmí vážit vice než kilogram, vydržet přitom musí alespoň sedm let.“ To vše vyžaduje naprostou přesnost i při výrobě zrcadel. Výrobek může ovlivnit i taková zdánlivá nepodstatnost jako je počet přítomných osob v místnosti. I nepatrná změna teploty se promítne na výrobku. „Pokud do místnosti vstoupí někdo navíc, teplota se mírně zvýší a materiál se sice nepatrně ale ne nevýznamně roztáhne,“ vysvětlil výkonný ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aplikační Centrum TOPTEC

Štítky Turnov, TOPTEC, družice, slunce, umělá družice, projekt, zrcadlo, výroba, Evropská kosmická agentura, Česko, Ústav fyziky plazmatu Akademie věd České republiky, NASA, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vědci v Turnově se podílejí na výrobě družice, která jako první zmapuje sluneční póly  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.