Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspekce kontrolovala malé vodní elektrárny. Pokutě neušla ani ta turnovská

V průběhu loňského roku se Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaměřila mimo jiné na malé vodní elektrárny. A při porušení rozdávala i pokuty.

Ze všech kontrolovaných elektráren porušilo zákon celkem osm z nich. Nejvíce se inspektoři zaměřili na dodržování minimálních zůstatkových průtoků. „Touto problematikou se intenzivně zabýváme. Strategií se snažíme dopomoci ke spravedlivému užívání vod,“ sdělil ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Zůstatkový průtok se promítne i do okolí elektrárny, zejména pak na faunu a flóru vázanou na vodní prostředí. V loňském roce inspektoři zahájili celkem 7 přestupkových řízení a jedno napomenutí. „V roce 2019 nabyly právní moci pokuty v celkové výši 495 tisíc korun,“ sdělila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

V loňském roce proběhla kontrola také v turnovské elektrárně Turnov I – Konělupy. Kde provozovatel porušil podmínky povolení k nakládání s vodami právě ohledně minimálního zůstatkového průtoku. Za to mu byla uložena pokuta ve výši 50 tisíc korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šuler

Štítky inspekce, ČIŽP, voda, elektrárna, Semilsko, Turnov, Česká inspekce životního prostředí, Radka Burketová, vodní elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce kontrolovala malé vodní elektrárny. Pokutě neušla ani ta turnovská  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.