Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kolona před přechodem do Polska v Harrachově měla večer deset kilometrů

Více než desetikilometrová kolona se vytvořila vpodvečer před hraničním přechodem do Polska v Harrachově na silnici I/10. Auta stála až ke Kořenovu. Kolona se vytvořila v odpolední špičce v důsledku důkladných kontrol na polské straně. K urychlení odbavení začali čeští policisté dávat řidičům už na české straně formuláře, jejichž vyplnění Polsko vyžaduje.

„Policisté na polské straně provádějí několik úkonů. Kromě jiného měří teplotu a dávají formuláře, jejichž vyplnění je časově náročné. Samotný úkon trvá asi čtvrt hodiny," uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský. K urychlení odbavení podle něj proto čeští policisté rozvezli část formulářů řidičům ve frontě.

„Tím, že si to mohou předvyplnit, tak se to podařilo zkrátit na nějakých pět minut," dodal mluvčí. Kolona se podle něj postupně zkracuje.

Vypomáhají i vojáci

V Libereckém kraji jsou otevřené dva hraniční přechody s Německem a Polskem. Rušněji je na hraničním přechodu Harrachov-Jakuszyce na silnici 10, který jako jediný zůstal na 130 kilometrů dlouhé česko-polské hranici v Libereckém kraji otevřený. Za pondělek tam policie zkontrolovala 800 aut ve směru do Česka a 1000 v opačném směru. Údaje za dnešní den policie zveřejní ve středu.

V Harrachově jsou tři policejní hlídky, vypomáhají i vojáci, kterých je na česko-polské hranici v Libereckém kraji kolem 50. Většinu dne je podle Robovského provoz na přechodu v Harrachově plynulý, kolony se tvoří nárazově, hlavně v ranní a odpolední špičce. Přes česko-německý přechod Petrovice-Lückendorf, který slouží jen cestujícím přes hranice za prací, projelo podle Robovského za pondělí do Česka 350 aut a 700 v opačném směru. Přechod je otevřený od 05:00 do 23:00.

Poláci nemohou do práce v Česku

Velký problém je podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) uzavření česko-polské hranice pro podniky na české straně, kam dojíždí za prací podle odhadů až 7000 lidí, hlavně do průmyslové zóny v Liberci. Kraj proto usiluje o otevření přechodu v Hrádku nad Nisou nebo Habarticích pro pendlery. Výroba v podnicích je ohrožená, stovky, možná tisíce Poláků podle Půty do práce nedorazily. „Otevření přechodu není ale v naší moci," dodal.

Podle diskusí na sociálních sítích není pro Poláky dojíždějící do Česka za prací problémem jen vzdálenost, mnozí nemají auta a po přerušení autobusového spojení nemají jak se do práce dostat. Lidé se také bojí nákazy. Řada kritizuje i nedostatečná hygienická opatření ve výrobních podnicích. V Česku je podle posledních informací už 434 potvrzených případů nákazy koronavirem, tři lidé jsou ve vážném stavu. Tři nemocní už se naopak vyléčili. V Libereckém kraji jsou zatím tři pacienti, u nichž testy onemocnění COVID-19 potvrdily.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, Německo, Polsko, policie, zdraví, koronavirus, Liberecký kraj, Harrachov, hraniční přechod, Česko, Kořenov, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolona před přechodem do Polska v Harrachově měla večer deset kilometrů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.