Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přírodní rezervace Na hranicích u Rakous by se měla rozšířit a ochránit tak významnou lokalitu

Nedaleko Turnova nad Jizerou se nachází přírodní rezervace Na hranicích, kterou tvoří bučiny s řadou významných ohrožených druhů rostlin i živočichů. Nyní by se mohla rezervace rozšířit.

Aktuálně se PR Na hranicích nachází na ploše o rozměrech 3,81, a to od roku 1953, kdy byla vyhlášena ministerstvem kultury. „Původní vymezení této přírodní rezervace bylo navrženo hlavně na ochranu pěnovcových pramenišť s přesličkou největší,“ informoval Jiří Klápště, vedoucí Správy CHKO Český ráj.

Mimo to se ale v této lokalitě nachází i pás přirozených a přírodě blízkých svahových bučin, jejichž věk dosahuje až 180 let. Navíc se tato oblast z velké části dlouhodobě vyvíjí bez lidských zásahů. „Zachovalé staré bučiny zde mají pralesovitý charakter s množstvím odumřelé dřevní hmoty. V prolukách po rozpadu některých stromů nastupuje přirozená obnova a samovolně se tak zlepšuje prostorová struktura porostů. Tím se zároveň zvyšuje i biodiverzita lesních ekosystémů,“ popsal Klápště.

Nyní by se mohla rezervace rozšířit o oblast, kde se vyskytují pestrá rostlinná a živočišná společenstva s výskytem řady vzácných a ohrožených druhů rostlin, živočichů a hub. Jako například výr velký, holub doupňák, jestřáb lesní, krahujec obecný, veverka obecná, okrotice bílá, kruštík širolistý, lýkovec jedovatý, sleziník zelený, ouško citrónové, pavučinec nancyský, muchomůrka ježohlavá, šťavnatka rezavějící, ryzec lilákový, helmovka dvojvonná, síťovka síťnatá, a další. „Rozšíření přírodní rezervace zachová tyto cenné lesní ekosystémy i pro příští generace,“ komentoval vedoucí Správy CHKO Český ráj.

Vlastníkem dotčených pozemků, o které by se měla rezervace rozšířit, jsou Lesy ČR. Ten již vydal předběžný souhlas. „V současnosti byli již oficiálně osloveni vlastníci všech dotčených pozemků, tzn. nacházejících se jak na území rozšiřované přírodní rezervace Na Hranicích, tak v jejím ochranném pásmu,“ dodal Klápště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceskyraj.ochranaprirody.cz

Štítky přírodní rezervace, Na hranicích, Semilsko, Rakousy, bučiny, Turnov, Rakouské markrabství, Jiří Klápště, Český ráj, Ministerstvo kultury České republiky, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní rezervace Na hranicích u Rakous by se měla rozšířit a ochránit tak významnou lokalitu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.