Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnovský pumptrack bude jedním ze tří největších v Česku

V Turnově se blíží k závěru výstavba asfaltové pumptrackové dráhy pro cyklisty za 1,9 milionu korun bez DPH. Zařadí se mezi tři největší v republice, řekl novinářům Tomáš Kudrnáč, jednatel stavební společnosti Dirty Parks, která areál staví.

„Asfaltových může být po republice asi 25 areálů a hliněných bude možná ještě více. S nimi se začalo, asfaltové stavíme pátým rokem," dodal Kudrnáč. Pumptrack je typ dráhy pro bicykly, který využívá jako hnací sílu pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů a dopředu a dozadu. V Turnově bude v Maškově zahradě, kde je i koupaliště a zimní stadion. Vznikají tam dva uzavřené okruhy s terénními vlnkami a klopenými zatáčkami, bezmála stometrový dětský a velký, který bude mít skoro 250 metrů.

„V současné době je malý okruh vyasfaltovaný, pracuje se na velkém. Celá stavba by měla být hotová okolo 20. července, kdy pak budou následovat dosadby trávy, zeleně, dovybavení mobiliářem," řekl Jiří Veselka, jednatel Městské sportovní Turnov, která Maškovou zahradu provozuje. Pumptrack podle něj slavnostně otevřou 29. srpna, veřejnosti ale bude k dispozici ve zkušebním režimu už několik týdnů předtím. Vstupné se platit nebude.

Areál vzniká v rámci takzvaného participativního rozpočtu, kdy lidé přímo rozhodují o využití části peněz města. Z rozpočtu města dostali autoři projektu zhruba čtvrt milionu, zbytek získali ze sbírky a od firem. „Podpořilo nás více než 100 obyvatel a 12 firem," uvedl jeden z iniciátorů projektu Marek Slavík. Oba okruhy v Turnově budou podle něj využitelné nejen pro cyklisty, ale i pro jízdu na snowboardu, koloběžce či odrážedle. Jízdou na pumptracku se cvičí rovnováha i další dovednosti.

„Vize našeho spolku je rozvíjet bezpečnou cyklistiku v Českém ráji a toto je jeden z našich prvních kroků," řekl Slavík. Součástí areálu budou podle něj i informační panely s QR kódy odkazující na instruktážní videa. „Jak se pohybovat, jak pumpovat, jak zatáčet a pokročilejší techniky," dodal.

Nejbližší takové areály od Turnova jsou v Sobotce na Jičínsku v hradeckém kraji a v Chrastavě u Liberce. Další začal vznikat na okraji Liberce ve Vratislavicích nad Nisou. „Tam ho postavíme šotolinový se štěrkovým povrchem a budou tam ještě dva 500metrové dlouhé traily, takže je to z kopce. A tam je to vyloženě na kola," uvedl Kudrnáč. Výstavbu ve Vratislavicích v lokalitě nad "hasičárnou" a fotbalovým stadionem platí městský obvod, půjde zhruba o dva miliony. „Během léta by to mělo být hotovo, ale určitě déle než tady, tam teprve začínáme," dodal Kudrnáč.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pumpbattle.com

Štítky ČR, kondice, správa, Turnov, cykloturistika, Česko, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovský pumptrack bude jedním ze tří největších v Česku  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.