Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studie na obnovu můstků v Harrachově by měla být do půl roku

Do půl roku by měla být hotová studie potřebná k obnově zchátralého skokanského areálu v krkonošském Harrachově. Zpracovat si ji nechá Liberecký kraj, který za ni zaplatí polské firmě 1,1 milionu korun bez daně. Smlouvu zveřejnil kraj na svém webu.

Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Areál je ale ve velmi špatném stavu a většina můstků mimo provoz. Na minulou sezonu se podařilo zprovoznit dva nejmenší můstky díky nadšencům ze spolku Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov. Velký můstek s kritickým bodem K-120 je uzavřený přes deset let a "mamut" K-180 od roku 2014. Od minulé sezony je mimo provoz také K-90. Náklady na rekonstrukci areálu se odhadují od půl do dvou miliard korun.

Studie by měla výši nákladů upřesnit a ukázat, v jakém stavu jsou nosné konstrukce můstků, či najít ideální model budoucího provozování a financování. Studii vypracuje polská firma Pracownia Rezyserii Architektury Archigeum.

To, že se bude studie dělat, zástupci harrachovského spolku vítají. „Je to trochu optimističtější," uvedl za spolek Stanislav Slavík.

Harrachovští nadšenci prostřednictvím spolku vyhlásili loni na záchranu můstků sbírku, zatím se jim podařilo vybrat zhruba 650 tisíc korun. Zároveň se dali do oprav malých můstků K-40 a K-70, aby se na nich dalo už uplynulou zimu skákat. Na jejich obnovu a zajištění provozu vydali ze sbírky zhruba 380 tisíc korun. Pro nadcházející sezonu by chtěl spolek zprovoznit i K-90, jedná o podpoře s krajem i městem. Náklady Slavík odhaduje na 600 000 až 700 000 korun.

„Nechceme tím ale konkurovat velkému projektu obnovy. Toto je provizorní řešení tak na dva tři roky. Pokud by se ale nemělo kde trénovat, byl by to konce skoku na lyžích u nás," dodal Slavík.

Autoři | Foto Skiareál Harrachov

Štítky lyžování, můstky, Harrachov, skoky na lyžích, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studie na obnovu můstků v Harrachově by měla být do půl roku  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.