Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnov bude zřejmě muset rušit některé investice na příští rok

Turnov se obává, že kvůli nižšímu výběru sdílených daní bude muset příští rok rušit i investice, na které získal dotaci. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) uvedl, že už letos v důsledku koronavirové krize přišli o 35 milionů z očekávaných více než 240 milionů korun daňových příjmů.

Pokud projde vládou navržené zrušení superhrubé mzdy bez kompenzací pro obce, propad v příštím roce bude podle něj o dalších 25 až 50 milionů korun. To by znamenalo až o třetinu méně než v roce 2019. Ušetřit tak velkou sumu je podle starosty patnáctitisícového města skoro nemožné. „To jsou obrovské peníze. Nevím, jak si kdo představuje, že to máme udělat," řekl Hocke novinářům. Vedení města rozpočet zatím připravuje, aniž by zohlednilo vliv zrušení superhrubé mzdy, neboť se neví, v jaké podobě bude schváleno. „Je to jediný stav, který jsme schopni detekovat," uvedl Hocke. Podle něj nechtějí provizorium, rozpočet bude zastupitelstvo schvalovat v prosinci a v lednu by se dělala rozpočtová změna podle toho, v jaké podobě bude schváleno zrušení superhrubé mzdy.

Nejistota v příjmech ale podle starosty hrubě ovlivňuje plánované investice. „Takhle malá města jako Turnov žila z toho, že stavební zakázky a investice včas vypsala," uvedl Hocke. Město díky tomu, že v posledních letech vypisovalo soutěže na zakázky od prosince do února, získávalo lepší ceny a za ušetřené peníze mohlo přidat další investice. „A to letos a v příštím roce bude velký problém, protože budeme muset čekat, jak to celé skončí," dodal Hocke.

V návrhu rozpočtu Turnova kromě základních výdajů a smluvních závazků není podle něj skoro nic navíc. Dokončovat se budou rozestavěné stavby - základní škola v Mašově, polyfunkční dům pro Fokus a modernizace infocentra. Ohrožená je ale třeba poslední etapa regenerace sídliště u nádraží za sedm milionů podpořená státní dotací. „Když dojde ke škrtům, budeme muset škrtnout i toto," uvedl starosta. Na kapitálové výdaje zatím počítá Turnov pro příští rok s 50 miliony včetně dotačních peněz, letos to bylo 175 milionů. Odložená je přístavba divadla za 100 milionů, nejistý je i další vývoj ohledně stavby nové knihovny, na níž by mělo být vydané stavební povolení příští rok zřejmě v létě.

Podle starosty nelze více peněz vzít příspěvkovým organizacím, kterým se rozpočet krátil už letos. „Nemůžeme je ořezat úplně na kost, organizace musí žít. A to nehovořím o tom, že je to žití na energie, na to aby to jen fungovalo. To už není ani na základní opravy," dodal. Nechápe, že o tak důležité změně, jako je zrušení superhrubé mzdy, se rozhoduje na konci roku a v době, kdy ekonomika je v propadu. Na letošní rok má Turnov schválený rozpočet včetně přijatých dotací ve výši 539 milionů. Pro příští rok bude zřejmě jen okolo 410 milionů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Turnov, investice, Tomáš Hocke, peníze, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov bude zřejmě muset rušit některé investice na příští rok  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.