Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místo školy ordinace a byty. Rokytnice chce přestavit nevyužívaný objekt

Nevyužívanou školu chtějí v Rokytnici nad Jizerou přestavět na nájemní byty a ordinace pro lékaře, řekl starosta Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj). Dostupné bydlení v oblíbeném krkonošském středisku chybí.

Ve městě se sice v posledních letech poměrně dost staví, jde ale většinou o apartmánové byty určené hlavně rekreantům. Jejich ceny se pohybují kolem čtyř až šesti milionů korun, na to třeba mladé rodiny peníze nemají.

„Často o tom mluvíme i s místními firmami, které mají problém sem dostat kvalifikované zaměstnance, protože mají problém s bydlením. I oni s námi na tom projektu chtějí spolupracovat," doplnil starosta. Zastupitelé v prosinci schválili přípravu projektu tak, aby na jeho uskutečnění mohlo město hledat finance a pokud to bude možné zajistit dotace. Náklady na celý projekt se odhadují na 150 milionů korun. „Ty objekty jsou tři, takže je to možné rozdělit na etapy a myslím si, že by se začalo se dvěma a třetí by se nechal jako prostorová rezerva," dodal Matyáš.

Budovu české obecné školy v části Horní Rokytnice postavili v roce 1928, v letech 1980 až 1984 dostala přístavbu a pavilon s tělocvičnou, později přibylo i venkovní hřiště. Kvůli úbytku žáků ale školu v roce 2007 zavřeli. Už před tím se počítalo s vybudováním ordinací pro lékaře, to se nikdy nestalo. Areál je léta prázdný a chátrá, záměrů na využití bylo několik, žádný se ale nerealizoval. Před deseti lety chtěla radnice školu prodat, zájemce však nenašla. Zastupitelé proto rozhodli, že areál přestaví na byty a ordinace.

Loni si Rokytnice nechala zpracovat studii. Aktuálně má podle místostarosty Bronislava Patočky (Starostové pro Liberecký kraj) město k dispozici jen deset nájemních bytů, v areálu bývalé školy jich plánuje vybudovat 35 a také čtyři ordinace pro lékaře. Těm chce radnice nabídnout i bydlení. Nabídka dostupných nájemních bytů by podle radnice mohla pomoci zpomalit odliv obyvatel a přilákat nové. Horské středisko přišlo za posledních 20 let téměř o čtvrtinu obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, stavby, školy, správa, Rokytnice n. J., Rokytnice nad Jizerou, lékař, bydlení, Starostové pro Liberecký kraj, projekt, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo školy ordinace a byty. Rokytnice chce přestavit nevyužívaný objekt  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.