Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Harrachov bez turistů hlásí problémy. Chybí peníze na zimní údržbu i úpravu tratí

O téměř čtyři miliony korun méně má Harrachov ve svém rozpočtu kvůli úbytku turistů ve městě. Nemůže tak vybírat poplatky za ubytování, které přitom využívá na zimní údržbu, ale i úpravu běžeckých tratí.

Například loni vybralo město při už tak zkrácené zimní sezoně 3,7 milionu korun. O ty letos přijde. Jen zimní údržba přitom loni stála 2,3 milionu korun. Peníze tak městu budou chybět. 

Představitelům města se nelíbí, jak stát přerozděluje daně občanů. „Turisticky atraktivní obce v horských oblastech by měly být vnímány jako samostatná kategorie. Z toho by se měly odvíjet příspěvky státu na běžný provoz i třeba podpora v současném nouzovém stavu. Ze zákona máme stejný rozpočet jako stejně velká obec v Polabí, která nemusí odklízet sníh, upravovat běžecké tratě nebo platit odpady i za turisty a majitele apartmánů, kterých je v obci ubytovaných v sezoně několikanásobně více než místních. To není v pořádku,“ myslí si místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

Úprava tratí stojí za sezonu 400 tisíc korun. Město je nadále upravuje, přichází ale o poplatky za ubytování, které letos prakticky nejsou, a turisté nepodporují ani místní podnikatelé v hotelech, restauracích nebo půjčovnách lyží. 

„Poplatky z ubytování tyto vícenáklady pokryjí jen zčásti. Ve chvíli jako teď, kdy příjmy z ubytování vypadnou zcela, se pak dostáváme do situace, kdy náklady nemáme z čeho platit,“ dodává Vašíček.

Jediným stabilním příjmem z turistického ruchu do městské pokladny jsou v současnosti poplatky za parkování.

Město tak má nyní problém i při sestavování rozpočtu. „Pokud nebudou peníze, nebude v našich silách nic opravovat, budeme rádi, když zajistíme spoluúčasti k již rozběhnutým dotacím. Možná nás čeká i prodej majetku,“ vysvětluje místostarosta Petr Dostalík (ODS).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Harrachov

Štítky Harrachov, koronavirus, ubytování, poplatky, turisté, peníze, rozpočet, poplatek, Petr Dostalík, ODS, Polabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov bez turistů hlásí problémy. Chybí peníze na zimní údržbu i úpravu tratí  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.