Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do soutěže na nový pavilon ve Vysokém se přihlásilo osm firem

Město Vysoké nad Jizerou získalo celkem osm nabídek v soutěži na výstavbu nového pavilonu. Nabídky se pohybují od 70 do 80 milionů bez DPH.

Podle starostky Lucie Vaverkové Strnádkové potrvá týdny, než je město vyhodnotí a vybere vítěze. „Je to rozsáhlá zakázka a nabídek je hodně," řekla.

Pokud se některá z firem neodvolá proti výsledkům nebo nenastanou jiné komplikace, výstavba pavilonu městské nemocnice by měla začít v květnu a hotová být za dalších 14 měsíců. Díky tomu se lůžková kapacita specializovaného zdravotnického zařízení, jež je zaměřené na poranění či poškození rukou, zvýší o 28 na 80 lůžek.

Zakázku město vypsalo podruhé. Před rokem a půl muselo soutěž zrušit, neboť nabídky byly vysoko nad předpokládanou cenou 69 milionů korun bez daně. Hlavním důvodem bylo, že od dob přípravy projektu šly ceny stavebních prací výrazně nahoru. Aby bylo možné projekt zvládnout zhruba za 70 milionů, bylo nutné vyjmout původně plánovou rekonstrukci lůžkového pavilonu B a další menší úpravy. Podle upraveného projektu se ukázalo, že jen výstavba nového pavilonu bude stát kolem 72 milionů bez DPH. Pod touto cenou jsou dvě z osmi došlých nabídek. Ředitel nemocnice Ludvík Hovorka je spokojený s tím, kolik firem o zakázku projevilo zájem. „Oproti minulé soutěži v roce 2019, kdy se přihlásily jen tři firmy, je to určitě posun. Myslím si také, že i ceny jsou reálné," uvedl.

Výstavba pavilonu E se 14 dvojlůžkovými pokoji se připravovala léta. Většinu nákladů město uhradí z dotace ministerstva zdravotnictví. Zařízení, na něž se s pořezanými prsty obrátila například i tenistka Petra Kvitová, má 52 lůžek. Městská nemocnice je specializovaným pracovištěm, v níž přes 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Lékaři ústavu se zaměřují i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Zájem o služby specializované nemocnice se za poslední léta zvýšil o třetinu a přestává kapacitně stačit. Ročně bylo v posledních letech ve Vysokém hospitalizováno skoro 4000 pacientů, loni to bylo výrazně méně kvůli koronavirové pandemii a zákazu neakutních výkonů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, Vysoké n.J., pavilon, soutěž, Vysoké nad Jizerou, stavba, Petra Kvitová, Ludvík Hovorka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do soutěže na nový pavilon ve Vysokém se přihlásilo osm firem  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.