Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Semilské sídliště z šedesátek a sedmdesátek projde úpravou za padesát milionů

Semilská radnice představila projekt, ve kterém plánuje úpravy sídliště Jižní-Luční postaveného v 60. a 70. letech minulého století. Náklady vedení města odhaduje na 50 milionů korun.

Práce jsou rozdělené do pěti etap. Z programu Regenerace sídlišť je možné získat maximálně šest milionů korun, proto se opravy budou dělat postupně, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Práce by podle ní měly začít už příští rok, hotovo chce mít radnice do roku 2026.

Příprava projektu trvá již sedm let

Sídliště Jižní-Luční je specifické vnitřním prostorem, který je zcela mimo dopravní komunikace, a tedy bezpečný pro pohyb. Bytové domy podél Luční ulice pocházejí ze 60. let a jsou postaveny z betonových bloků a panelů, tři věžové čtrnáctipodlažní panelové domy v Jižní ulici byly dokončeny v roce 1977. Revitalizace by měla obytnému souboru zajistit ráz klidného bydlení s kvalitním zázemím. Projekt se připravuje už sedm let. „Co nás vždy trápí je veřejný prostor a parkovací místa, ale zároveň se k tomu snažíme přistupovat optikou ekologie. Teď se budeme věnovat jak pěším, to znamená pohybu na tom sídlišti, tak nějakým herním prvkům a také zeleni," doplnila Mlejnková.

V plánu je nejen rozšíření parkoviště před jedním z domů nebo přestavba a rozšíření chodníků. Součástí stavebních úprav bude i výstavba nového objektu pro umístění kontejnerů na komunální i tříděný odpad. „Úpravy v dané lokalitě vždy vycházejí z požadavků lidí, kteří tam žijí," řekla starostka. První etapa přijde podle odhadů na 12 milionů korun, z toho 5,7 milionu získala radnice ze Státního fondu podpory investic, z programu Regenerace sídlišť.

„V lokalitě sídliště stojí čtyři šestipodlažní blokové domy a tři čtrnáctipodlažní věžové domy. Se svými necelými 900 obyvateli tvoří sídliště domov pro více než desetinu obyvatel Semil," řekla Lucie Šimanovská Hořavová z odboru rozvoje a správy majetku města. V lokalitě prošla už v minulých letech obnovou parkoviště a přilehlé chodníky před jedním z panelových domů, úpravou Luční ulice přibylo dalších 27 parkovacích míst. V roce 2018 nechalo město vybudovat tři objekty pro umístění kontejnerů na odpad, o rok později i veřejné osvětlení podél páteřní komunikace.

Sídliště Jižní-Luční nebude prvním v Semilech, které se dočká úprav. Město už v minulých letech dalo s využitím dotací zhruba 50 milionů korun do revitalizace sídliště Řeky z 80. let.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Semily, Jižní-Luční, sídliště, radnice, projekt, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semilské sídliště z šedesátek a sedmdesátek projde úpravou za padesát milionů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.