Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šperk vytvořený v Turnově se sem po víc než sto letech vrátil ze zámoří

Počátkem minulého století vznikl v Turnově secesní závěr s opály, perlami a syntetickými drahokamy. Nyní se do města svého původu šperk vrátil z Ameriky, kam si ho před lety odvezla majitelka. Jedinečný kousek bude k vidění v Muzeu Českého ráje.

Před dvěma lety se na kurátora sbírky šperku turnovského muzea Miroslava Cogana obrátila Američanka Helena Frost. Tehdy požádala o pomoc při určení původu šperku, zlatého závěsu s drahokamy. „Ten kdysi dostala od svého strýce, bohatého pražského kožešníka. Po sňatku s americkým tenistou a později politologem Johnem W. Frostem žena šperk v roce 1957 odvezla s sebou do Spojených států,“ popsal mluvčí kraje Jan Mikulička.

V Turnově se podařilo najít návrh závěsu, jehož autorem byl Antonín Karč. „To, že byl závěs ve šperkařské škole i zhotoven, stvrzuje punc s písmeny TS, který po našem dotazu majitelka na uzávěru řetízku nalezla. Dokládá to i zlacená viněta C. k. Odborná škola zlatnická v Turnově na polstrování originálního pouzdra,“ komentoval kurátor Miroslav Cogan.

Muzeum se s majitelkou domluvilo na odkoupení šperku za 2 000 dolarů a proplacení poštovného. Po více než sto letech se tak do šperk vrátil do Českého ráje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Libereckého kraje

Štítky Liberecký, Turnov, muzeum, šperk, závěs, USA, Muzeum Českého ráje v Turnově, John W. Frost, drahokam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šperk vytvořený v Turnově se sem po víc než sto letech vrátil ze zámoří  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.