Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Geopark Český ráj prošel kontrolou. Dál patří na seznam UNESCO

Loni na podzim proběhla v Českém ráji kontrola, zda může tamní geopark nadále využívat značku UNESCO. A závěr komise byl jednoznačný, další čtyři roky se park může prezentovat titulem Globální geopark UNESCO.

Komise jednou za čtyři roky uděluje zelenou, žlutou nebo červenou kartu. Při udělení žluté karty má geopark dva roky na nápravu nedostatků v plnění podmínek pro členství v síti Globálních geoparků UNESCO a červená karta znamená nevratný krok, kterým je vyloučení ze sítě.

Geopark UNESCO Český ráj o rozloze 833 kilometrů čtverečních spravuje nezisková společnost Geopark Český ráj, která získává finanční prostředky na činnost z dotací od tří krajů na jejichž území se rozkládá: Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského a od měst Turnov, Nová Paka a Jičín.

V Česku je podobných geoparků devět, ten v Českém ráji byl do sítě UNESCO zařazen v roce 2015. V současnosti se ve 44 zemích světa nachází celkem 169 geoparků UNESCO.

„Komise doporučila zajistit, aby tým geoparku a rozpočet měly odpovídající zdroje a aby bylo zajištěno udržitelné řízení území, což je v současné době pro neziskovou organizaci nelehký úkol," sdělila Blanka Nedvědická, ředitelka Geoparku Český ráj.

Podle ní ale dostali několik doporučení pro zlepšení činnosti. Mimo jiné by se měli více zapojit do aktivit globální a také evropské sítě geoparků. „Pro geopark je přínosné, když se zařadí do celosvětového kontextu a inspiruje návštěvníky k prozkoumání globálních geoparků UNESCO v jiných oblastech," uvedla Nedvědická. Komise také doporučila vypracování strategie partnerství s metodikou a kritérii pro to, jak se stát partnerem geoparku Český ráj. „To platí především pro ubytování, stravování, poskytovatele dopravy, poskytovatele služeb a výrobce lokálních produktů," dodala ředitelka geoparku.

Ohodnoť článek

Foto Geopark Český ráj

Štítky geopark, Český ráj, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, Geopark Český ráj, Globální geopark UNESCO, Blanka Nedvědická, Česko, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geopark Český ráj prošel kontrolou. Dál patří na seznam UNESCO  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.