Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rybník Bažantník v Českém ráji není vhodný ke koupání. Přemnožily se v něm sinice

V Libereckém kraji není kvůli přemnoženým sinicím vhodný ke koupání rybník Bažantník v Českém ráji. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Liberci. Dvouhektarový rybník v areálu Autocampu Sedmihorky se se zvýšeným výskytem sinic potýká v posledních letech pravidelně.

V letech 2018 a 2019 museli dokonce hygienici v srpnu koupání v rybníce kvůli sinicím zakázat. Všechny ostatní sledované vodní plochy v kraji mají podle hygieniků vodu vhodnou ke koupání, někde je ale kvalita zhoršená.

Kvůli zakalení nebo sinicím má sníženou kvalitu vody osm nádrží, to je čtvrtina ze sledovaných ploch. Na třetím stupni pětibodové stupnice je voda Hamerského jezera na Českolipsku, důvodem je zvýšené množství sinic ve vodě, na stejné úrovni je voda Máchova jezera na Českolipsku. Třetí stupeň značí vodu nevhodnou pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Hygienici v takovém případě doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Zelená řasa v Lesním koupališti v Liberci

Na druhém stupni jsou tři přírodní koupaliště na Českolipsku - v Zákupech, Nedamově u Dubé a v Novém Boru. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody, podobně je na tom koupaliště v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Zelená řasa zhoršila vodu Lesního koupaliště v Liberci. Na zbývajících sledovaných koupalištích v kraji je ale podle hygieniků kvalita vody dobrá. Platí to stále i pro přehradu v Jablonci nad Nisou, která patří v horkých dnech po Máchovu jezeru k nejnavštěvovanějším vodním plochám.

Liberecký kraj je na vodní plochy bohatý, hygienici sledují letos na 33 nádržích a koupalištích kvalitu vody pravidelně. Na dalších 13 plochách se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové dělá kontrola kvality vody alespoň dvakrát za letní sezonu. Bez obav se mohou podle hygieniků lidé koupat ve vodních Nádržích Fojtka a Mlýnice, sníženou průhlednost má voda Veseckého rybníka v Liberci.

Hygienici nedoporučují koupání v Rokytnickém rybníce a v rybníce Hrudka v Českém ráji, kde někteří lidé po koupání hlásili zdravotní problémy. Vyšetření tam prokázalo přítomnost cerkárií u plžů. „Cerkárie mohou koupajícím se osobám způsobit cerkáriovou dermatitidu, což je onemocnění projevující se vyrážkami trvajícími několik dní až týdnů a je doprovázeno intenzivním svědivým pocitem," řekla Loosová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký, koupání, rybník, Liberecký kraj, Český ráj, Liberec, Krajská hygienická stanice, okres Česká Lípa, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybník Bažantník v Českém ráji není vhodný ke koupání. Přemnožily se v něm sinice  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.