Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Turnov získá další část na Koňském trhu. Měla by tam vzniknout ubytovna a rekreační zóna

Turnov získá další pozemek v zanedbané lokalitě Koňský trh, kterou chce radnice přeměnit na obytnou a pobytovou čtvrť. Za areál firmy Keri zaplatí město 42,5 milionu korun. Část peněz ale město dostane zpět, společnost tam zůstane v podnájmu dalších sedm let a ročně bude platit nájemné skoro dva miliony korun plus DPH. Transakci turnovští zastupitelé schválili.

Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) předpokládá, že smlouvu s výrobcem technologických či robotizovaných stanic uzavřou k 1. září. Za areál o 11 000 metrech čtverečních zaplatí radnice najednou. „Částečně z danových příjmů, které máme mírně vyšší, než jsme čekali, a částečně z dlouhodobého úvěru, který jsme si na to původně vzali," řekl Hocke.

Starosta odhaduje, že díky získání areálu firmy Keri bude město na Koňském trhu vlastnit asi třetinu pozemků. Radnice už před dvěma lety koupila areál pily s tím, že předchozí majitel tam bude moci provozovat svoji činnost do září 2025. Za 8 704 metrů čtverečních zaplatila 35 milionů korun. Loni odkoupila i 830 metrů čtverečních asfaltové plochy využívané jako parkoviště.

Z Koňského trhu ubytovna

Město má nyní šanci získat další pozemky, které se budou prodávat v elektronické aukci. Konkrétně jde o bývalý mlýn a malou vodní elektrárnu. V současné době je tento areál využíván jako ubytovna, garáže a opravna aut. V jedné budově je provozován hudební klub. Podle starosty zatím nevědí, zda se do aukce přihlásí. Důvodem jsou i volby. „Bohužel to vychází do takového mezidobí mezi zastupitelstvy. K nějakému rozhodnutí buď dojdeme, nebo nedojdeme 15. září, kdy má být poslední zastupitelstvo města Turnova v tomto volebním období," dodal Hocke.

V plánech současného vedení města je proměna Koňského trhu na bytovou, odpočinkovou a rekreační zónu. Oblast ohraničují ulice Palackého, Sobotecká, most na průtahu městem a řeka Jizera. „Celý Koňský trh chceme využít na bydlení v centru s nějakou polyfunkcí v přízemí, obchody nebo třeba parkováním. A aktivní záplavovou zónu bychom rádi využili na městský park," uvedl již dříve starosta. Hotová je ale zatím jen urbanistická koncepce. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, reality, Turnov, ubytovna, pozemek, radnice, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov získá další část na Koňském trhu. Měla by tam vzniknout ubytovna a rekreační zóna  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.