Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Turnov plánuje výstavbu nové knihovny. V současné nestačí kapacita ani vybavení

Na výstavbu čtyřpodlažní knihovny vypsalo město Turnov soutěž. Na svou největší zakázku za posledních osm let obdržel celkem šest nabídek.

Všechny nabídky jsou výrazně pod očekávanou cenou 113,2 milionu korun bez daně, mezi 91,9 až 105,7 miliony, vyplývá z údajů ve věstníku zakázek. „Cenově to vychází velmi dobře. Pokud by to takto bylo, tak bychom byli spokojení," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke. Podle něj budou teprve vyhodnocovat, zda nabídky, které přišly do soutěže, splňují veškeré podmínky. „Nedokážu předjímat, kdy rozhodneme o vítězi. Když to ale půjde hodně dobře, tak v průběhu února," dodal Hocke.

Současná knihovna nestačí

Novou knihovnu potřebuje město postavit proto, že současná kapacitně nestačí, má nedostatečné hygienické i návštěvnické zázemí, chybí jí společenský sál a objekt navíc není bezbariérový. Na výstavbu nové budovy získal Turnov evropskou dotaci, zhruba 68 milionů korun z programu IROP.

Městská knihovna Antonína Marka v Turnově patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 205 let od svého vzniku. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém městě diskutuje už léta. Nová budova bude o několik set metrů blíž k centru, ve Skálově ulici mezi letním kinem a domem Na Sboře. Na její postavení bude mít vybraná firma 600 dnů od převzetí staveniště. V ideálním případě tak postavenou knihovnu předá městu do konce října 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Podrazil

Štítky stavby, správa, knihovny, Turnov

Turnov plánuje výstavbu nové knihovny. V současné nestačí kapacita ani vybavení  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.