Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

K omezení plánované péče přistoupí po nemocnici v Liberci a Jablonci také Jilemnice

Nemocnice v Jilemnici od příštího týdne omezí plánovanou péči, důvodem je nárůst počtu pacientů s covidem, řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Omezená je už nyní i v nemocnicích v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemocnice se zároveň potýkají s nedostatkem monoklonálních protilátek proti covidu-19.

Z páteřních nemocnic v kraji bez omezení plánované péče zůstává jen českolipská. „Zatím to zvládáme a neomezujeme plánovanou operativu. Máme otevřenou jednu covidovou jednotku," řekla mluvčí nemocnice Andrea Beranová. V kraji bylo dnes ráno hospitalizováno 110 pacientů s covidem, z toho v českolipské 15. O tolik se jich stará i jilemnická ve spolupráci se semilskou nemocnicí.

Dnes proběhly poslední plánované výkony

Poslední plánované výkony podle Kalenského dělají dnes. „Po neděli pojedeme v podstatě už jen onkologickou a akutní péči," řekl. Přednostové ale podle něj dostali zároveň pokyn, aby individuálně posoudili každého pacienta s plánovaným výkonem. "Pokud ta plánovaná péče je potřeba, abychom něco neoddálili zbytečně, ale pokud to jsou věci odložitelné, tak se odloží," dodal.

Jilemnická nemocnice nemá navíc dostatek monoklonálních protilátek proti covidu, které brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci. Zatím zdravotníci v nemocnici podali zhruba 20 dávek. „Kraj nám přeposílal pokyn ministra (zdravotnictví), že máme navyšovat, což bychom rádi, ale potřebujeme k tomu preparát. Dostali jsme zprávu z Motola, že mají prázdné sklady," uvedl Kalenský. Podle něj mají už jen malou zásobu, která by mohla vydržet pár dnů. "Ale byli bychom rádi dostali z Motola, kde je to centralizované, pozitivní zprávu, že už jsou zase na skladě," dodal.

Protilátkové léky proti covidu chybí i jablonecké nemocnici, kde je dostávalo v poslední době v průměru pět pacientů denně. „Pokud něco ještě máme, tak to jsou jen jednotky pro nějaké závažnější případy," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček. Jablonecká nemocnice plánované výkony u necovidových pacientů zatím omezila zhruba na polovinu oproti běžnému stavu. „K přísnějšímu opatření jsme zatím nepřistoupili, je to ale jen otázka času," dodal Němeček.

Nejvíce covidových pacientů je v liberecké nemocnici

Nejvíc pacientů s covidem v kraji je v nemocnici v Liberci, dnes ráno jich bylo 51. „Situace je taková, že omezuje chirurgickou péči resp. péči, u níž je přepad do delších hospitalizací na jednotce intenzivní péče, což je samozřejmě velmi nepříjemné, protože léčbu si zasluhují i lidé, kteří nemají covid," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Pacienti s covidem jsou zatím na infekčním, kožním i plicním oddělení. „Počítáme, že v příštím týdnu pro ně vyčleníme nějaká lůžka v Pavilonu interních oborů," uvedl Řičář. I liberecká nemocnice aplikuje stejně jako všechny ostatní páteřní v kraji monoklonální protilátky. „U nás to probíhá poměrně intenzivně, jsme na 75 podaných dávkách. Ale teď je není kde objednávat. My máme jen lehkou zásobu v nižších desítkách a čekáme na další dodávky," dodal Řičář.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký, Jilemnice, COVID-19, pacient, Liberec, Jablonec nad Nisou, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Vít Němeček, Fakultní nemocnice v Motole, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

K omezení plánované péče přistoupí po nemocnici v Liberci a Jablonci také Jilemnice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.