Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Labském dole v Krkonoších je 1,4 metru sněhu. Na začátek února jde o nadprůměr

V Labském dole v Krkonoších vědci ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) naměřili 1,4 metru sněhu. Na začátku února jde o nadprůměrnou hodnotu. V odlehlé části krkonošského údolí, v lokalitě Schustlerova zahrádka na úpatí lavinové dráhy, měří Správa KRNAP výšku sněhu několikrát za zimu od poloviny 90. let.

Teplota v Labském dole byla včera mírně pod nulou a místy foukal silný vítr. "Z pohledu dlouhodobého měření jde tady na začátku února o nadprůměrnou hodnotu. Extrémy z tohoto období jsou 32 centimetrů a 160 centimetrů. Nejčastější hodnoty naměřené tady v minulých letech na začátku února jsou od 80 do 110 centimetrů," řekla botanička Správy KRNAP Petra Šťastná.

Správa KRNAP monitoruje v Krkonoších výšku sněhu, vývoj vrstev sněhu během zimy a jeho vliv na přírodu na několika místech, přičemž Labský důl je jedním z nich. Místo v Schustlerově zahrádce v Labském dole je v nadmořské výšce asi 1 100 metrů a sklon svahu má průměrně zhruba 26 stupňů.

"Letošní zima není tak stabilní jako ta minulá. Letos se střídají oblevy s mrazivými obdobími. V poslední době nasněžilo, je to patrné i z profilu, kde je více než půl metru nového sněhu, tedy včetně toho přifoukaného," řekla Šťastná.

Poměrně slušnou výšku naměřené mocnosti sněhové pokrývky na začátku února považuje za pozitivní signál pro přírodu, podobná situace se sněhem jako v Labském dole je i jinde v Krkonoších. Za předpokladu, že bude na jaře sníh odtávat pomalu a postupně, sníží se v Krkonoších deficit vody.

V Krkonoších poprvé v této zimní sezoně lavinové nebezpečí po sněžení v minulých dnech stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

"Za takovéto situace nelze nic podcenit. Vyrazili jsme s klasickou lavinovou výbavou, dodržovali bezpečnostní podmínky. V Labském dole měříme už dlouho, víme do čeho jdeme, co tam čekat," řekla Šťastná.

Labský důl je spolu s Obřím a Dlouhým dolem lokalitou s nejvyšším počtem lavinových drah v celé ČR. Laviny jsou v Krkonoších nezastupitelným přírodním činitelem, který významně ovlivňuje rozmanitost hor. Působí jako zahradník a výrazným způsobem modelují tvář hor. Když se lavina utrhne, vyčistí celý svah od vzrostlých stromů a keřů. To vytváří podmínky pro existenci vzácných vysokohorských rostlinných druhů, které potřebují volné prostranství. Laviny také přispívají k existenci Krakonošových zahrádek - botanicky pestrých lokalit na lavinových drahách v závětří ledovcových karů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karl Egger | Pixabay

Štítky ČR, zajímavosti, rezervace, sníh, laviny, Krkonoše, Labský důl, Správa Krkonošského národního parku, zima, Krkonošský národní park, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Labském dole v Krkonoších je 1,4 metru sněhu. Na začátek února jde o nadprůměr  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.