Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skoro čtyři tisíce ukrajinských uprchlíků našly v Libereckém kraji do konce července práci

V Libereckém kraji našlo do konce července práci 3 775 ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji pracují jako obsluha stacionárních strojů a zařízení a montážní dělníci. Jejich příchod pracovní trh výrazně neovlivnil. Do Česka většinou přicházely ženy, což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky méně náročné činnosti.

„Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice," sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu.

Dobré zkušenosti s uprchlíky má liberecká firma Webasto, která jich už ve své výrobě dílů pro automobily zaměstnala 140. „Vyřešili jsme jimi nedostatek lokálních zaměstnanců především v březnu až červnu, stále jich u nás pracuje 126. Někteří se vrátili domů nebo odjeli do jiných měst či zemí Evropské unie," řekla personální ředitelka liberecké firmy Webasto Radka Jindřichová.

Webasto nabízí uprchlíkům ubytování i jazykové kurzy

Webasto má v libereckém závodě poměrně silnou ukrajinskou komunitu, firma zaměstnancům platí i jazykové kurzy, aby podpořila jejich integraci. „Především první vlna uprchlíků se velmi dobře integrovala. Jednalo se hlavně o rodinné příslušníky našich zaměstnanců. Byli jsme až překvapeni, kolik žen jsme schopni začlenit," doplnila Jindřichová.

Firma rodinám zaměstnanců umožnila bydlet v podnikových ubytovnách. „První dva měsíce jsme uprchlíkům bydlení platili a pak jsme jim pomáhali najít bydlení v Liberci," řekla. Pomáhali i s umístěním dětí do škol a školek. „Ve školkách jsme nebyli úspěšní, tak jsme s humanitární organizací Adra založili dětské centrum Slunéčko pro děti od čtyř do sedmi let, a máme prostředky na provoz až do prosince," dodala.

Uprchlíky zaměstnává i hrádecký Drylock

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci loňského roku 8 294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24 290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku.

Už na konci března zaměstnal prvních 27 uprchlíků z Ukrajiny výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Původně pro ně firma vyčlenila 40 míst. „V současné době zaměstnáváme 50 ukrajinských uprchlíků, převážně z Hrádecka. Někteří z nich se po čase vracejí zpátky na Ukrajinu, jiní zůstávají. S jejich prací jsme velmi spokojeni. Vyčlenění pracovních pozic pro uprchlíky vnímáme jako humanitární pomoc, nepotřebujeme tím řešit nedostatek pracovních sil, ale jsme rádi, že je tu máme," řekl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Rodinná firma Drylock Technologies slaví letos deset let od zahájení výroby v Hrádku nad Nisou. Začínala se 300 zaměstnanci, dnes jich má bezmála čtyřnásobek a počítá s dalším rozšířením výroby. Ukrajinští pracovníci mají podle Kouta stejné postavení a podmínky jako jejich čeští kolegové, stejné mzdy i benefity. Se zaměstnáváním cizinců přitom neměl zatím hrádecký výrobce větší zkušenosti, přestože vyrábí v těsné blízkosti hranice s Polskem a Německem. V podniku s více než tisícovkou zaměstnanců, pracovalo ještě na jaře jen 33 cizinců.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky ČR, Ukrajina, zaměstnanost, boje, firmy, Liberecký, uprchlík, Liberecký kraj, Česko, Webasto SE, Kateřina Beránková, Úřad práce České republiky, Evropská unie, Hrádek nad Nisou, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro čtyři tisíce ukrajinských uprchlíků našly v Libereckém kraji do konce července práci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.