Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úsporný týden na liberecké univerzitě ukázal, že lze ušetřit až pětinu elektřiny

Úsporný týden na Technické univerzitě v Liberci ukázal, že bez omezení provozu je možné snížit spotřebu elektřiny na pracovištích až o pětinu. V nákladech by to při zastropovaných cenách mohlo znamenat úsporu 16 až 17 milionů korun za rok.

Úsporný týden, který na univerzitě vyhlásili od 31. října do 6. listopadu, navíc ukázal, že lidé začali šetřit už před ním.

„My jsme chtěli, aby lidé hlavně neomezovali provoz, aby škola fungovala jako vždycky. Ten výsledek byl takový, že se ukázala úspora, ale menší, než jsem čekal, byla řádově pět až sedm procent. Jen jedno pracoviště omezilo provoz, odložilo experimenty a dosáhli úspory 28 procent. Mohlo by mě zklamat, že úspora nebyla těch deset procent, co jsem očekával, ale pak jsem ověřoval další data, a ukázalo se, že srovnání říjen - listopad bylo zkreslené tím, že už říjen byl úsporný. Když jsem srovnal listopad s předchozími listopady, tak jsme na úspoře 20 procent," řekl kvestor univerzity Vladimír Stach.

Liberecká univerzita kvůli drahým energiím zdraží ubytování na kolejích. Vláda nám nic neřekne, zlobí se rektor

Situace na trhu energií je stále neutěšená a výrazně se dotýká také Technické univerzity v Liberci. Ta zatím nemá nakoupené energie na příští rok. Ubytování na kolejích podraží a cena zřejmě vzroste znovu v příštím roce. Vláda podle rektora...

Úspor univerzita nedosáhla jenom důsledným vypínáním spotřebičů a počítačů nebo zhasínáním na toaletách. „Nebylo to jen na zaměstnancích, ale byly v tom i zásahy do technologií budov, správci dostali pokyny, co mají na noc vypínat," doplnil Stach. Tam, kde to šlo, tak už v minulosti při obnově osvětlení univerzita zvolila úsporná svítidla. „U zářivek, kde by výměna tak velkou úsporu nepřinesla a byla by nákladná, jsme teď polovinu vypnuli," dodal kvestor. V noci se také podle něj vypíná v budovách například vzduchotechnika.

Na kolejích studenti tolik nešetřili

Výrazněji se podle Stacha projevily úspory na pracovištích univerzity. „Naproti tomu koleje, to znamená studenti, tak ti úsporný týden vypustili. Ale i na kolejích jsou úspory vidět i v předchozích měsících, při srovnání dat přitom máme víc ubytovaných ve srovnání s minulými lety," řekl Stach. Ukazuje se tak, že i studenti na kolejích se snaží od začátku akademického roku elektřinou šetřit, zhášejí na chodbách a toaletách, vaří jen takové množství vody, jaké na čaj nebo kávu potřebují, vypínají své počítače a podobně.

Každé ušetřené procento elektřiny znamená pro univerzitu velké peníze. Už letos vzrostly škole náklady na energie zhruba na 60 milionů korun, ve srovnání s loňským rokem je to dvojnásobek. V příštím roce by podle předběžných odhadů měly náklady stoupnout o dalších 75 procent zhruba na 105 milionů korun. Kvůli drahým energiím už liberecká univerzita zkrátila zimní semestr a výuku ukončí před Vánoci. V lednu a únoru, které jsou v Liberci na energie nejnáročnější, omezí provoz v budovách. Topit se bude jen tam, kde to je nutné kvůli přístrojům, a tam, kde se bude zkoušet.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, energie, vysoké, Liberec, univerzita, elektřina, Technická univerzita v Liberci, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úsporný týden na liberecké univerzitě ukázal, že lze ušetřit až pětinu elektřiny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.