Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Africký mor prasat veterináři potvrdili u dalších dvou uhynulých divočáků

U dalších dvou uhynulých prasat na Frýdlantsku se potvrdil prasečí mor. Informovala o tom Státní veterinární správa. Uhynulá zvířata s nákazou laboratoř potvrdila u divočáků nalezených v pásmu infekce.

„Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo virus afrického moru prasat (AMP). Uhynulá těla divočáků našli myslivci nedaleko Nového Města pod Smrkem, kde byl na přelomu loňského listopadu a prosince nalezeno uhynulé nakažené sele divočáka,“ informoval mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

První nakažený uhynulý kus byl objeven na Frýdlantsku, konkrétně v Jindřichovicích pod Smrkem na přelomu listopadu a prosince. Tito dva noví divočáci s nákazou jsou prvními dalšími nalezenými uhynulými zvířaty, u nichž se rovněž mor potvrdil.

„Jelikož se nejedná o nálezy mimo vytyčenou oblast, nechystá Státní veterinární správa aktuálně změnu mimořádných veterinárních opatření. Nálezy jsou však potvrzením, že se nákaza v oblasti vyskytuje a je proto nutné dodržovat nařízení veterinární správy,“ zdůraznil Vorlíček.

Nákaza není přenosná na člověka, ani jiný živočišný druh. V ohrožení jsou pouze prasata divoká ale i domácí, nakažená zvířata téměř vždy uhynou. Státní veterinární správa v Libereckém kraji vymezila pásmo infekce a na něj navazující uzavřené pásmo. Platí zde omezení vztahující se k chovu prasat a v infekčním pásmu je lov divočáků zakázán a v uzavřeném pásmu má přísná pravidla.

„Pravidla pro lovce i chovatele prasat v této oblasti proto budou sice mírnější než v pásmu infekce, nicméně přísnější než ve zbytku České republiky,“ uvedl již dříve ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád. „Na rozdíl od pásma infekce není v uzavřeném pásmu nijak omezen pohyb občanů v přírodě a většinu občanů tak opatření nijak nezasáhnou,“ dodal Semerád.

V České republice byl potvrzen vůbec první výskyt afrického moru prasat v historii v roce 2017 ve Zlínském kraji.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ilustrační foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký mor prasat veterináři potvrdili u dalších dvou uhynulých divočáků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.