Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Omezení v oblasti nákazou africkým morem prasat jsou od dneška volnější

V lesích v okolí Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, kde se v prosinci 2022 objevila nákaza divokých prasat africkým morem, od dnešního dne přestávají platit zákazy lovu a vstupu do lesa. Státní veterinární správa (SVS) vydala nařízení, které mění mimořádná veterinární opatření.

„V návaznosti na příslušnou legislativu platnou pro celou Evropskou Unii se mění název oblasti o výměře bezmála 200 km² z „pásma infekce“ na „uzavřené pásmo II“. V oblasti přestává dnešním dnem platit zákaz lovu volně žijící zvěře, končí zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty. Z oblasti bude možno po obdržení povolení od SVS přesouvat divoká prasata a vepřové produkty,“ popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V tak zvaném pásmu infekce platil zákaz pohybu veřejnosti v přírodě mimo vyznačené cesty. Tento striktní zákaz s novým nařízením přestává platit. „Přesto žádáme občany, aby se při pohybu v přírodě chovali obezřetně, uvědomovali si riziko možného výskytu nebezpečné nákazy a případné nálezy mrtvých divokých prasat neprodleně hlásili Krajské veterinární správě pro Liberecký kraj či místnímu mysliveckému sdružení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pro uvedené oblasti, které zahrnují 28 katastrálních území platit úplný zákaz lovu. Ten přestává platit, ovšem pro lov divokých prasat budou i nadále platit poměrně přísná pravidla.

„Lovit divočáky budou moci jen předem proškolení lovci. Každý ulovený kus bude muset být povinně vyšetřen na africký mor prasat a bude muset být bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření. Konzumace masa z divočáka uloveného v této oblasti bude možná pouze v domácnosti lovce,“ vysvětlil Vorlíček. Pokud se bude maso prodávat do běžné sítě, může to být pouze prostřednictvím schváleného zvěřinového závodu. Za každé ulovené prase divoké má lovec nárok na zástřelné ve výši 1000 korun. „Při společném lovu zvěře v oblasti bude zakázáno používat lovecké psy, protože představují riziko z hlediska možného pasivního šíření nákazy,“ poznamenal mluvčí veterinární správy.

Nové nařízení také stanoví podmínky pro přemísťování z uzavřeného pásma II prasata domácí, jejich maso a výrobky z něj. I nadále až na odůvodněné výjimky platí v oblasti zákaz venkovního chovu prasat.

Na uzavřené pásmo II jižním směrem navazuje uzavřené pásmo I. Tato oblast zahrnuje 65 katastrálních území o celkové výměře 531 km². Také v této oblasti je umožněn lov prasat divokých pouze proškoleným lovcům. Každý ať už ulovený či nalezený divočák je povinně vyšetřen na mor prasat a myslivcům je vypláceno zástřelné. Omezeny jsou přesuny domácích prasat a vepřového masa z oblasti i masa z divočáků.

Africký mor prasat je akutní onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. Je charakteristický vysokou, téměř 100 % úmrtností více o nákaze zde. V populaci divokých prasat se virus šíří zejména přímým kontaktem, ale také krmivem a podestýlkou, vodou či předměty. Ochrana chovů spočívá zejména v dodržování zásad biologické bezpečnosti. Mezi tyto zásady patří především zamezení kontaktu s volně žijícími prasaty a zajištění bezpečnosti krmiva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky infekční onemocnění, divoké prase, Státní veterinární správa České republiky, maso, Jindřichovice pod Smrkem, Frýdlantsko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení v oblasti nákazou africkým morem prasat jsou od dneška volnější  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.