Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V únoru lidé v Liberci najdou první nádoby na jedlé oleje a tuky z domácností

Prvních padesát sběrných nádob na sběr jedlých olejů a tuků bude rozmístěno po Liberci už v průběhu února. Každá bude mít objem 240 litrů as celkem jich přibyde po městě dvě stě. Objevit se mají zejména na tradičních místech s kontejnery na tříděný odpad.

„Sběr, svoz a následnou likvidaci látek pro Liberec zajistí společnost FCC, s níž se město dohodlo na rozšíření spolupráce. Dodavatel pro Liberec dlouhodobě zajišťuje i hospodaření s dalším komunálním odpadem,“ uvedl Jan Král z tiskového oddělení libereckého magistrátu.

Smlouvu uzavřelo město se společností na jeden rok a nezaplatí za ni ani korunu. Naopak. Ročně získá až půl milionu korun, které chce investovat do hubení nebezpečných hlodavců například v kanalizaci a do zajištění čistoty v okolí odpadových stanovišť.

„Každý občan si bude moci najít nejbližší nádobu na sběr jedlých olejů a tuků v našem mapovém portálu Marushka, aby lidé měli přesný přehled o místech, kde mohou tuky shromažďovat. Prvních 50 nádob rozmístíme na vytipovaná stanoviště už ve druhé polovině února. Ostatní přidáme postupně v březnu a v dubnu. Všechny nádoby mají černou barvu a červené víko,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (nez. za Starostové pro LK).

Vyprazdňovat by se měl nádoby s oleji a tuky zatím jednou za měsíc, později se uvidí podle zájmu veřejnosti, jak rychle se budou plnit. Před umístěním prvních kontejnerů zároveň město plánuje postupnou informační kampaň, aby seznámilo veřejnost s tím, co do nádob lze dávat a co se tam naopak nemá odkládat.

„Na každém kontejneru bude umístěný polep s přesnými instrukcemi, co do nádoby patří. Obecně platí, že jedlé oleje a tuky musí být do nádoby vkládány pouze v pevně uzavřených plastových nádobách typu PET lahve. Prosíme veřejnost, aby v žádném případě nepoužívali jakékoliv skleněné nádoby, igelitové sáčky, boxy a podobně. Nebo oleje do nádob dokonce přímo vylévali. Zároveň je třeba brát v potaz, že nádoby jsou určené výhradně pro jedlé tuky a oleje využívané v domácnosti při zpracování pokrmů. Rozhodně tam nepatří jakékoliv jiné, například motorové, mazací či jiné technické oleje nebo kapaliny,“ dodává Janďourek.

Motorové oleje spadají do kategorie nebezpečných odpadů a je možné je odevzdávat k likvidaci pouze ve sběrném dvoře, kde je odborně zlikvidují.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto plzen.eu

Štítky Liberec, kontejner, jedlé oleje a tuky, tříděný odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Po dvaceti letech, kdy to lidi vylejvaj do kanálu včetně hospodských. Borci. Kontejner na vymyté mozky by nebyl?

Neděle, 22. ledna 2023, 18:29Odpovědět

V únoru lidé v Liberci najdou první nádoby na jedlé oleje a tuky z domácností  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.