Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukci libereckého bazénu by mohl finančně podpořit kraj. Město prověřuje i další zdroje

Liberecký kraj je připravený jednat o finanční spoluúčasti na rekonstrukci plaveckého bazénu v Liberci. Informoval o tom dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), po setkání radních kraje s radními Liberce. Téma financování oprav bazénu bylo jedním z bodů jednání. Jeho oprava se připravuje a cena je odhadnuta na zhruba 1 miliardu korun.

„V současné chvíli máme hotovou projektovou dokumentaci, vydáno stavební povolení a také máme připravenou dokumentaci k provedení stavby. Rádi bychom letos vyhlásili soutěž na dodavatele,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). V tuto chvíli město především prověřuje možnosti financování oprav, a to nejen, jak peníze zajistit, ale i případně rekonstrukci zlevnit.

Jedním z partnerů pro spolufinancování by mohl být i Liberecký kraj, který město oslovilo na základě průzkumu návštěvnosti. Ten ukázal, že do bazénu v Liberci chodí z padesáti procent Liberečané, ale zbývající část návštěvníků jsou lidé z okolních měst, turisté ze vzdálenějších koutů země a cizinci. Bazén denně navštíví přibližně 1 200 lidí.  „A to je důvod, proč jsme požádali Liberecký kraj o zvýšenou pozornost při přípravě záměru rekonstrukce a případnou i finanční spoluúčast. Přibližně z jedné čtvrtiny slouží občanům mimo město Liberec a je tedy využíván lidmi z celého kraje,“ vysvětlil Zámečník.

Kraj je připraven do opravy investovat, avšak konkrétní částka bude předmětem dalšího vyjednávání. „Liberecký plavecký bazén je určitě sportovní infrastruktura nadměstského významu. Jsme připraveni jednat o nějaké finanční spoluúčasti na této investici. Jak bude velká a v jakých to bude letech, je otázka dalšího jednání. Nicméně to je výjimečná infrastruktura a jsme připraveni investici podpořit,“ konstatoval hejtman Martin Půta. Poznamenal také, že by to nebylo poprvé, kdy kraj sportovní infrastrukturu v majetku města podpoří a poukázal například na případ rekonstrukce biatlonového areálu Hraběnka v Jilemnici. Ani zde nemělo město dost peněz na rekonstrukci z vlastních zdrojů, a tak kraj opravy areálu spolufinancoval.

„Částka, která při jednání zazněla nebyla mimo naše očekávání a možnosti. Ale ještě budeme v jednání pokračovat,“ doplnil hejtman s tím, že by kraj například uvítal nové nastavení provozu po rekonstrukci, tak aby byly veřejně dotované veřejné služby, a ne nadstavby typu saunování a podobně.

Rekonstrukce plaveckého bazénu podle předběžného výpočtu přijde asi na jednu miliardu korun. Polovinu částky by mělo ze svých zdrojů platit město, část peněz chce získat od Národní sportovní agentury, další část z evropských dotací a z dotace od Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bazén Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K L

"Ten ukázal, že do bazénu v Liberci chodí z padesáti procent Liberečané"- to jsou kroužky a tréninky co mají zabranou větší část všech bazénů.
"ale zbývající část návštěvníků jsou lidé z okolních měst" -Frýdlantsko, Českolipsko, Turnovsko. "turisté ze vzdálenějších koutů země"-studenti VŠ bydlící na kolejích. "a cizinci"-zahraniční studenti VŠ. Bazén denně navštíví přibližně 1 200 lidí.
Zdroj: Je krásně vidět úbytek návštěvníků po změně vedení bazénu a jejich změnách. Vymění nápisy na zdech a myslí si, že je z toho rázem aquapark. Na aquapark máme levné vstupné- tak ho zdražíme. TO nevadí, že nám kape voda do stejných plastových lavórů..

Čtvrtek, 2. února 2023, 07:21Odpovědět

Rekonstrukci libereckého bazénu by mohl finančně podpořit kraj. Město prověřuje i další zdroje  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.