Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec chce elektřinu a plyn nakoupit na komoditní burze na celý příští rok

Liberec chce na příští rok nakoupit elektřinu a plyn pro sebe a své organizace na Českomoravské komoditní burze Kladno za fixní ceny. Letos radnice energie nakupuje za spotové ceny, tedy aktuální.

Pro město to je podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) výhodné díky tomu, že vláda stanovila maximální ceny energií. „Spot se naštěstí pohybuje pod takzvaným vládním stropem," řekl Lenert.

Liberec za sebe a své organizace ještě loni na energiích zaplatil zhruba 200 milionů korun, cenu měla radnice zafixovanou na celý rok. Letos se město obávalo, že bude platit až třikrát více, tedy kolem 600 milionů. „Nakonec nám to zastropování přibrzdilo nárůst na celkových přibližně 400 milionů," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Na příští rok ale podle Lenerta už za spotové ceny energie nakupovat nechtějí. „Pro rok 2024 vláda zatím nepočítá se zastropováním, a tak by město bylo v nejistotě, kolik zaplatí za energie, což si nemůžeme dovolit už jen kvůli sestavování rozpočtu pro rok 2024," řekl náměstek.

Podle něj se i proto chtějí vrátit k fixaci, kdy v úvahu přicházejí dvě varianty. První je s pevnou cenou na celý rok a druhá takzvaně postupná s rozdělením roku na kratší úseky. „Z mého pohledu se pro město jeví jako zajímavá ta postupná fixace, protože město může ještě v průběhu letošního roku určit až čtyři fixace ceny pro rok 2024 a reagovat tak na vývoj trhu s energiemi, který zažil velice turbulentní období po pádu Bohemia Energy a následném válečném konfliktu na Ukrajině," dodal Lenert. Předpokládá, že rozhodnutí, kterou variantu zvolí, učiní radní města v následujících týdnech.

Liberec bude energie nakupovat na komoditní burze opět společně s dalšími městy a obcemi v regionu. Celkem půjde zhruba o 16.000 megawatthodin elektřiny a přes 18.300 megawatthodin zemního plynu, z toho 80 procent je spotřeba libereckého magistrátu a jeho organizací včetně dopravního podniku a technických služeb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, energie, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce elektřinu a plyn nakoupit na komoditní burze na celý příští rok  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.