Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasičům v Machníně stříleli do oken zbrojnice. Kvůli bezpečnosti omezují svou činnost

Terčem neznámého agresora se s největší pravděpodobností stali dobrovolní hasiči v Machníně. Od začátku roku zažili už druhý atak od někoho neznámého, a tak se rozhodli na čas stáhnout z veřejného života. Ruší akce a oběma případy se zabývá policie.

Sbor dobrovolných hasičů Machnín vydal veřejné prohlášení směřované k místním obyvatelům. V tom popisují, že v noci z 23. na 24. března někdo prostřílel neznámou zbraní okna hasičárny. Podotýkají, že nejde o první incident mířený na sbor a že se z těchto důvodů rozhodli nepořádat v nejbližší době žádné veřejně přístupné akce, například blížící se pravidelné pálení čarodějnic.

„Absolutně netušíme, komu bychom mohli vadit, ani nemáme žádné podezření, nevím, proč se toto všechno děje. Shodli jsme se ale, že raději v nadcházející době nebude nic pořádat a přenecháme to ostatním spolkům. Jde nám o bezpečnost a nechceme, aby se něco přihodilo,“ řekl k incidentům starosta SDH Machnín Jakub Košnar.

Z útoků směřovaných na dobrovolné hasiče jsou místní rozčarovaní. Nejprve někdo vykradl jejich buňku, která slouží jako kiosek právě při veřejných akcích nebo akcích, které pořádají pro děti. Před pár dny někdo zřejmě prostřílel okna hasičárny, kterou běžně používá výjezdová jednotka nebo se uvnitř schází členové sboru.

„Nikomu nejde do hlavy, proč se to děje, lidé se diví. Prohlášení jsme vydali i proto, aby lidé věděli, co se děje a aby si také dávali pozor. Uvidíme, jestli se podaří něco zjistit. My jen doufáme, že se to nebude stupňovat,“ podotkl Košnar.

Policie se oběma zmíněnými incidenty zabývá. „Prověřujeme jak případ vloupání do stavební buňky, tak i rozbití oken nezjištěnou zbraní v objektu v ulici K Bedřichovce,“ potvrdil mluvčí Policie ČR Vojtěch Robovský. V prvním případě se škoda vyšplhala k částce 26 tisíc korun, ve druhém dosáhla patnácti tisíc korun. Šetřeny jsou případy pro trestný čin krádeže a poškození cizí věci. „V prvním případě vyhodnocujeme získané stopy a ve druhém případě jsme zadali i zpracování znaleckých posudků,“ doplnil Robovský.

Policie se v souvislosti s tím obrací na veřejnost s žádostí o spolupráci. „Pokud má někdo jakékoli informace, které by souvisely s vloupáním do buňky anebo s poškozením objektu hasičské zbrojnice, prosíme, aby se obrátili na linku 158 anebo na nejbližší policejní služebnu,“ zdůraznil Robovský.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky dobrovolní hasiči, útok, Machnín, Liberec, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Kamery ?

Středa, 29. března 2023, 16:18Odpovědět

Hasičům v Machníně stříleli do oken zbrojnice. Kvůli bezpečnosti omezují svou činnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.