Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podle kamer obžalovaný táborový vedoucí v době tonutí chlapce seděl v kiosku

V Liberci dnes přehráváním kamerových záznamů pokračoval soud v kauze utonutí šestiletého chlapce z července 2020 na koupališti v Českém Dubu. Podle záznamů obžalovaný zástupce vedoucího dětského tábora, kde bylo dítě na pobytu, v době tonutí chlapce seděl s několika dalšími vedoucími z tábora v kiosku.

Za usmrcení z nedbalosti hrozí devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi až šest let vězení. Rozsudek okresní soud možná vynese na příštím líčení koncem května. Trestní senát čeká na doručení jedné lékařské zprávy a také ještě zváží, zda nepředvolá další svědky.

Mádr při minulém líčení písemně vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a pozůstalým se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentovalo státní zastupitelství. Dnešního líčení se nezúčastnil.

Podle obžaloby přišel chlapec 6. července 2020 na koupaliště v Českém Dubu se skupinou dalších zhruba 60 dětí z letního tábora. Z kamerového záznamu je patrné, že v několika skupinách přišly děti kolem 16:30. "Na kamerových záznamech je vidět, že nejméně v čase od 16:44 do 16:59 pan obžalovaný sedí u kiosku s občerstvením. A skutečně tedy nebylo zřejmé, že by sledoval dění u bazénu s ostatními lidmi z tábora, kteří měli za úkol dohlížet na svěřené děti. A je také zřejmé, že v čase 16:56 došlo k vytažení tonoucího. To znamená, že pan obžalovaný se o tom dozvěděl, až když tam jim to někdo přišel oznámit," řekla po dnešním jednání ČTK a České televizi státní zástupkyně Jana Sedláčková.

Tělo bezvládného chlapce vynesly z vody dívky, které podle policie na hocha v bezvědomí zareagovaly dříve než lidé, kteří ho měli hlídat. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den v nemocnici zemřel. Dnes vypovídal i Jiří Havlíček, jeden z praktikantů, který byl přidělený k oddílu s nejmladšími chlapci z tábora. Jeho nejčastější slova u soudu ale byla, že si to už přesně nepamatuje. Nevěděl ani, zda byl někdo z vedoucích v kiosku. Toho, že se topí chlapec z jeho oddílu, si nevšiml. U soudu uvedl, že měl na starost děti, které se nekoupaly. „Zaznamenal jsem to až ve chvíli, kdy začala panika. Dívky ho začaly vytahovat z vody a kamarád mi řekl, ať zavolám záchranku," uvedl u soudu dvaadvacetiletý Havlíček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, utonutí, Liberec, děti, Český Dub, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle kamer obžalovaný táborový vedoucí v době tonutí chlapce seděl v kiosku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.