Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úřad ušetří tuny papíru. Smlouvy i třeba dovolenky už budou pouze elektronické

Krajským úřadem přestanou kolovat tisíce papírových smluv, žádanek, dovolenek či cestovních příkazů a jiných podobných dokumentů. Stanou se z nich pouze elektronické dokumenty, a tak úřad ušetří ročně tuny papíru. Jde o jeden z kroků v rámci projektu Chytřejší úřad.

Ten se mimo jiné zaměřuje nejenom na větší komunikaci s využitím moderních technologií, ale i na kyberšikanu, nebo šetrné hospodaření s energiemi či vodou.

Kraj také vytipoval vhodné lokality pro instalaci fotovoltaických elektráren a zahájil práce na vyhotovení potřebné dokumentace pro následné uskutečnění projektů. „Nejblíže tomu jsou fotovoltaiky na budově Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou, na objektu Gymnázia v České Lípě či Střední zdravotnické školy v Turnově,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Zaměří se také na chytré měření, kdy do svých budov rozmístí chytrá čidla a pořídí software, a bude moci sledovat hospodaření s energiemi a současně spotřebu také řídit. Tedy nastavovat například teplotu v budovách a podobně.

Zanedlouho začne fungovat i Informační datový portál Libereckého kraje. „Inspirovali jsme se v Královéhradeckém kraji, kde už nějaký čas funguje. Budeme sbírat data, které už nyní kolují běžně po úřadě a následně je poskytovat veřejnosti k dalšímu využití,“ vysvětlil Miklík.

Významným krokem bude další elektronizace procesů v úřadu. „Už nyní je zavedeno elektronické schvalování dokumentu pro zastupitelstvo a radu. „Postupně tak přecházíme na plně elektronickou verzi oběhu dokladů, jako jsou cestovní příkazy, platební poukazy, objednávání různých služeb, elektronizace smluv a celé řady dalších dokladů a papírů, které v úřadě dnes a denně vznikají a obíhají. Od listopadu roku 2021 již schvalujeme materiály předkládané do rady kraje a zastupitelstva pouze elektronicky,“ dodal Miklík.

Elektronické schvalování dokumentů bude o 1. července ve zkušebním provozu, od ledna naostro.  „Když něco někde funguje 23 let, je nejtěžší to změnit. I změna na elektronické podpisy byla očekávaná s obavami, ale proběhlo to hladce,“ poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V rámci projektu se také zaměří kraj na kyberbezpečnost a předcházení útoků na internetu, které v poslední době sílí. V České Lípě vznikne Juniorní centrum pro kybernetickou bezpečnost, ve kterém se budou vzdělávat nejenom studenti, ale i široká veřejnost.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad ušetří tuny papíru. Smlouvy i třeba dovolenky už budou pouze elektronické  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.