Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Rozsudek v kauze s Půtou může být až za měsíce, i když je dokazování u konce

Krajský soud v Liberci má po uplynulém jednání takřka ukončené dokazování v korupční kauze, v níž je kromě jiných obžalován liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Přesto hrozí, že do vynesení rozsudku zbývají řádově ještě minimálně měsíce. Soud bude čekat zejména na to, jaký bude výsledek odvolání jednoho z obžalovaných v jiné kauze.

Termín dalšího líčení v této proto soud nestanovil. Na návrh hejtmanova obhájce ale trestní senát posoudí, zda by nebylo možné vyloučit Půtu k samostatnému projednání. U něj zbývají jen závěrečné řeči a rozsudek.

Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Z původně 13 obžalovaných zůstalo devět. Z ostatních jeden zemřel, jeden byl osvobozen a dva uzavřeli dohodu se státním zástupcem o uznání viny a výši trestu, v samostatném projednání jim tak soud uložil podmíněné tresty. Z korupčního jednání je v této kauze obžalováno také pět firem včetně Metrostavu. Liberecký soud se případem zabývá podruhé. Napoprvé všechny obžalované zprostil, vrchní soud ale rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání.

Půty se týká jen menší část obžaloby, a to v souvislosti se zajištěním 55milionové dotace na rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci za 65 milionů, kterou dělala firma Metrostav. Obžaloba Půtu viní z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta dnes u soudu zopakoval, že o žádný úplatek nežádal a ani nepřijal.

Podle obžaloby měl úplatek pro Půtu činit 830.000 korun s tím, že 530.000 Kč mu bylo vyplaceno. Peníze měl dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být původně vyplaceny až po dokončení oprav. Půta toto obvinění i dnes u soudu odmítl s tím, že by musel ovlivnit nebo zmanipulovat minimálně po pěti z osmi zástupců každého kraje, tedy Libereckého, hradeckého a Pardubického. Připomněl, že při výpovědích před soudem to nikdo z členů rady nepotvrdil.

Hejtmana podle obžaloby upláceli obžalovaní pracovníci obžalované firmy Metrostav, s nimiž se scházel na čerpacích stanicích. Podle Půty nic nezákonného neřešili a nešlo o utajované schůzky. Dnes hejtman argumentoval i tím, že dobrovolně vydal policistům diář se svými schůzkami, aniž by tušili, že ho vlastní.

Metrostav kromě uplácení hejtmana čelí i obvinění, že zakázka na rekonstrukci kostela s příslibem evropské dotace byla zmanipulovaná a předražená v jeho prospěch. Zmocněnkyně firmy to opětovně dnes u soudu odmítla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šulc

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsudek v kauze s Půtou může být až za měsíce, i když je dokazování u konce  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.