Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fungování stěny na zadržení spodní vody u dolu Turów bude posuzovat tým odborníků

Skupina expertů, v níž zasednou hydrologové či geologové, začne nyní nově posuzovat údaje, které souvisí s fungováním bariéry postavené u hnědouhelného dolu Turów v Polsku. Úkolem stěny je bránit úniku spodní vody. Skupinu zřídilo ministerstvo životního prostředí u příležitosti blížícího se termínu jednoho roku od okamžiku, kdy začaly být údaje, na základě mezistátní smlouvy, shromažďovány.

První informace od Polska o fungování stěny má dostat Česká republika letos v červnu. Ty budou společně s údaji z české strany posuzovat odborníci, například geologové, hydrologové nebo akademici a na základě výsledků zhodnotí její funkčnost. „Zhodnotí její fungování a pokud se ukáže, že není dostatečně funkční, bude se to dál řešit. Třeba pokud by bylo nutné ji někde utěsnit nebo rozšířit,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Ten se dnes kvůli dolů Turów a česko – polské smlouvě uzavřené mezi oběma zeměmi sešel s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (Starostové pro LK).

Podle dat, která má Česká republika k dispozici z období od června 2022 do ledna 2023, se ukazuje, že stěna nejspíš funguje. Podle ředitele České geologické služby Zdeňka Venery bariéra zatím stanovená kritéria splňuje, například hladina podzemních vod narůstá o centimetry a na některých místech i o metry. „Co se zatím projevilo, dává naději, že bude fungovat,“ poznamenal Venera.

Členové odborné skupiny

Doc. RNDr. Jiří Bruthans, Ph.D. - Ústav hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
prof. Ing. Rapantová Naďa, CSc. - Katedra geotechniky a podzemního stavitelství, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. – ředitel České geologické služby (ČGS)
Ing. Tomáš Fojtík – ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka (VÚV)
RNDr. Renáta Kadlecová – hydrogeoložka ČGS
Mgr. Ondřej Nol – hydrogeolog ČGS
Ing. Radek Vlnas - hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a VÚV
RNDr. Josef Vojtěch Datel – hydrogeolog VÚV a předseda České asociace hydrogeologů
Ph.D. a Mgr. Pavel Eckhardt – hydrogeolog VÚV

Původně neměla Česká republika informace o vlivu těžby, ani dopadu na obyvatele České republiky žádné. Ty začaly proudit až po podpisu dohody o řešení vlivu těžby v dole Turów, která byla uzavřena 3. února loňského roku „Nyní máme naměřené hodnoty stavu vody, prachu i hluku. Veškeré informace jsou na stránkách ministerstva životního prostředí a při překročení limitu to okamžitě řešíme s polskou stranou,“ podotkl ministr Hladík.

Hejtman Půta dnes informoval o průběhu opatření, která se provádí nebo chystají uskutečnit z peněz, které dostal Liberecký kraj od polské strany. Ještě letos v červnu začne výstavba směřující k posílení vodovodu v Machníně a ke stavbě úpravny vody, příští rok je v plánu nový přivaděč, dále vodovody a sběrače ve Václavicích či Horním Vítkově. Na Frýdlantsku se připravují další projekty nejen pro posílení vodovodních řadů, které budou financovány z Fondu malých projektů. V tomto roce má vyrůst také val, který zabrání výhledu na důl a napomůže zlepšení krajinného rázu.

Ministr i hejtman se dotkli také toho, že některá data o měření v Polsku nejsou zveřejněna a ani zřejmě zveřejněna nebudou. Jde o data z Polska, která byla sbírána před uzavřením dohody. Polsko je ale považuje za obchodní tajemství, a tak je Česká republika zveřejnit nemůže, i když je má k dispozici. „To, že nejsou některá data zveřejněna bohužel nepřispívá k situaci na regionální úrovni,“ konstatoval Půta.

Ten se před pár dny sešel i s místními lidmi, mimo jiné ze Sousedského spolku Uhelná, a hovořili na téma kompenzací pro občany, kterým vlivem těžby poklesla hodnota jejich nemovitostí. Někteří by totiž žádají, aby jim byla tato újma nahrazena.

„Požádal jsem je, aby doplnili, na kolik si pokles ceny cení. A následně o tom budeme diskutovat s právníky. Chybí také odůvodnění, proč by měl Liberecký kraj toto kompenzovat, když není vlastníkem dolu. Přitom lidé mají možnost se obrátit s touto žádostí na polský soud nebo přímo PGE, jako provozovatele a majitele dolu. Nicméně bylo to první jednání a další nás čekají,“ popsal hejtman a zdůraznil, že opatření, která se nyní dělají, nejsou dostatečné ale pouze pro některé obyvatele dotčených lokalit.  

O tématu dolu Turów bude v brzké době jednat ministr Hladík i se svou polskou kolegyní. Na návštěvě sousední země chce mimo jiné projednat i možnost zveřejnění dat z dřívějšího polského měření, která jsou zatím neveřejná.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky důl, Turów, data, odborná skupina, Polsko, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fungování stěny na zadržení spodní vody u dolu Turów bude posuzovat tým odborníků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.