Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zastupitelé podpořili zachování pošty v Globusu, nemají podporu Vratislavic

Zachování pobočky v Obchodním centru Globus a raději zavření pobočky ve Vratislavicích nad Nisou, místo které by byla zřízena pošta Partner Plus. Tento návrh odeslalo město Liberec zástupcům České pošty, která má v úmyslu k 1. červenci uzavřít šest poboček ve městě. Návrh schválili liberečtí zastupitelé, avšak bez podpory městského obvodu. Vratislavice k tomuto kroku nedaly souhlas.

Město dostalo od státního podniku čas do konce dubna, aby předložilo vlastní návrh. „Ideální by bylo zachovat sedm poboček a psali jsme tento návrh i zástupcům pošty, ale ti to striktně odmítli a trvají na zachování šesti poboček,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Proti návrhu vystoupil na zastupitelstvu starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro LK) a předložil protinávrh. V tom to bylo přesně naopak, a sice aby pošta Partner Plus byla zřízena v Globusu. Jak uvedl, i jemu samotnému jde o zachovány poštovní pobočky v obchodním centru, a tak kvůli tomu už předběžně hovořil s poštou, která není proti zřízení pošty Partner Plus. Jedna i se zástupci obchodního centra, kteří jsou ochotni jednat o nižším nájemném a mají rovněž zájem poštu v Globusu zachovat.

„Zrušení pobočky pošty ve Vratislavicích není na pořadu dne a ani Česká pošta o zrušení pošty ve Vratislavicích neuvažovala, šlo pouze o administrativní chybu. Pošta jasně deklarovala, že obec, město a městský obvod, který má pouze jednu pobočku a vlastní zastupitelstvo a starostu, tak tam nemůže být taková pobočka zrušena,“ upozornil Pohanka a zdůraznil: „Převedení pošty ve Vratislavicích do programu Partner Plus nikdo oficiálně neprojednal se samosprávou ve Vratislavicích, nejednala o tom ani rada, ani zastupitelstvo.“

Česká pošta oznámila, že ve městě zruší šest z celkového počtu dvanácti zdejších poboček. Město informovala 31. března dopisem datovou schránkou, aniž by s jeho zástupci předem své rozhodnutí konzultovala.

Zpočátku se v seznamu objevily i Vratislavice nad Nisou, avšak krátce na to pošta oznámila, že došlo k omylu a místo nich zavře pobočku v Globusu. Rozhodnutí o změně ovšem vyvolalo mezi lidmi velký ohlas a začali proti zavření pobočky v Globusu organizovat petici. Podepsalo ji více než 700 lidí. Další petice se objevila i pro zachování pobočky státního podniku ve Vesci, kde sesbírali sto padesát podpisů.

ANKETA: Pošta zruší v Liberci šest poboček. Kterou byste nejraději zachovali?

Česká pošta k 1. červenci uzavře v celé republice celkem 300 svých poboček. Její krok vyvolal mezi lidmi i zástupci měst, kterých se opatření týká, pozdvižení. S nikým totiž nebylo předem konzultováno, kterou pobočky by bylo vhodné zachovat a...

O zachování poboček hlasovali také čtenáři Liberecké drbny. Zapojilo se 1630 čtenářů a jednoznačně se vyslovili zachování pobočky v Růžodole, tedy v Globusu (52% hlasů). Druhý nejvyšší počet lidí hlasoval pro zachování Vratislavic nad Nisou (12%) a na třetí příčce se lidé vyslovili pro zachování pošty na Kunratické v Luně (10%). 

Kromě zrušení pobočky v OC Globus a ve Vesci pošta plánuje, že na konci června ukončí také provoz poboček ve Františkově, na Vápence, sídlišti Kunratická a v Machníně. Podle údajů České pošty poskytnutých městu za posledních pět let na těchto pobočkách počet transakcí klesl o 19 až 40 procent.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky pošta, uzavření poboček, zastupitelstvo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé podpořili zachování pošty v Globusu, nemají podporu Vratislavic  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.