Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zdravotníci si budou moci předávat informace o pacientech elektronicky

Pokud v současnosti převáží záchranáři v sanitě pacienta do nemocnice a potřebují předat informace o jeho zdravotním stavu, ještě po cestě informace napíšou do počítače a vytisknou. V okamžiku, kdy jej předávají do péče lékařům nemocnice společně s ním předávají i papír s informacemi.

V dnešní době moderní techniky jde o celkem zastaralý způsob, ovšem jiný způsob předávání informací o zdravotním stavu pacienta zákon neumožňuje. Má se to ovšem od roku 2024 nebo 2025 změnit a zákon o elektronizaci zdravotnictví již umožní posílání informací mezi záchranáři a nemocnicí elektronicky. Záchranáři v Libereckém kraji budou na tuto změnu připraveni v předstihu, neboť získají vybavení pro elektronické předávaní informací. Pomůže jim v tom projekt eHealt – Interoperabilita Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, který umožní předávání zdravotnické dokumentace nejen v našem kraji, ale i v sousedních regionech.

„Cílem projektu je zlepšit kvalitu poskytované péče četnějším využíváním informačních technologií. Elektronizace se dočká například zdravotnická dokumentace a usnadní se její výměna v rámci zdravotnických systémů. Zkrátka už nebude potřeba tolik fyzického papíru,“ uvedl Vladimír Richter (ODS), člen rady kraje pro resort zdravotnictví a podotkl: „Ano, je zvláštní, že v dnešní době elektronizace je právě zdravotnictví tou oblastí, kde ještě toto nefunguje.“

Na projekt chce kraj získat finanční podporu z dotací Integrovaného regionálního operačního programu. „Celkové předpokládané výdaje jsou 38.005.570 korun. Součástí projektu budou i další výdaje na servisní služby v rámci udržitelnosti, které budou předmětem výběrového řízení na dodávky ICT. Jedná se o 40.086.895,00 korun,“ dodal Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS LK

Štítky zdravotnická záchranná služba, elektronizace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci si budou moci předávat informace o pacientech elektronicky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.