Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Koupě zámku v Liberci je stále ve fázi úvah, zvažuje se využití pro ZUŠ

Ve fázi úvah zůstává v Liberci koupě zámku z 16. století městem. Jedna z nejstarších staveb ve stotisícovém městě má soukromého vlastníka, nemá ale trvalé využití.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) uvedl, že zvažovanou variantou je částečné využití zámku pro městskou základní uměleckou školu (ZUŠ).

Pro její rozšíření, protože škola se nevejde do budovy, která byla (pro ZUŠ) před 20 lety postavená. Otázkou zůstává cena a případná rekonstrukce (zámku). A teprve se uvidí, jestli vůbec najdeme nějakou shodu ve vedení města na to jít tímto směrem a koupit třeba půl budovy nebo třeba i rovnou celou," řekl primátor.

Zámek v horním centru města v minulosti sloužil nejen jako šlechtické sídlo, ale byl v něm i soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, vysoká škola a v době největší slávy Skloexportu i jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě. Nyní je zámek po většinu roku prázdný. O jeho možném získání ze strany města, případně Libereckého kraje, se mluví několik posledních let. Zhruba před šesti lety radnice cenu za nákup zámku odhadovala na 60 až 100 milionů korun.

Jednou ze zvažovaných variant bylo i zapojení kraje. Podle aktuálního vyjádření hejtmana Martina Půty (SLK) by ale kraj podpořil město jen nepřímo. „My jsme o tom jednali na společném jednání, které jsme měli po komunálních volbách s nově zvolenou městskou radou a nabídli jsme možnost, že my si koupíme od města Zeyerovku a město bude mít peníze na to, aby konečně koupilo zámek," řekl Půta. Kraj si v Zeyerově ulici od města pronajímá bývalý internát, který chce přestavět na speciální školu. Kolik by za tuto budovu kraj zaplatil, hejtman zatím neví. „Je to teď v jednání," dodal.

O možném získání zámku se v Liberci začalo mluvit před několika lety zejména v souvislosti Anifilmem, který se ve městě koná tento týden. Mezinárodní festival animovaného filmu přesunuli jeho organizátoři z Třeboně do Liberce před čtyřmi lety a zámek jim od té doby slouží jako hlavní sídlo Anifilmu. Na šestidenní festival si areál pronajímají, zájem ale mají o celoroční využití zámku. Jejich cílem je přeměnit ho na takzvaný Dům animace. Pro získání dotací na tento projekt ale potřebují, aby byl zámek ve veřejném vlastnictví. S městem ani s krajem zatím organizátoři festivalu k dohodě nedospěli. Ředitel Anifilmu Tomáš Rychecký možné propojení ZUŠ a festivalu považuje za ideální variantu. Za vhodné pro potřeby školy považuje nejzachovalejší část zámku, což je redernovské křídlo. „Tam se dá ze dne na den nastěhovat a využívat. Třeba právě pro účely vzdělávání, kdy tam jsou prostory rozdělené do vícero menších místností, tak si myslím, že to je ideální," uvedl Rychecký. Anifilm by podle něj mohl užívat druhou část zámku, jež je v horším technickém stavu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, film, památky, správa, festival, Anifilm, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupě zámku v Liberci je stále ve fázi úvah, zvažuje se využití pro ZUŠ  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.