Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzniká technická mapa regionu, ukáže třeba co a kde vede pod zemí

V létě by měla být postupně spouštěna do provozu digitální technická mapa regionu. Sloužit bude zejména úředníkům, stavařů, městům a obcím, ale i firmám a najdou v ní různé informace technického či ekonomického charakteru. Například zjistí, kudy vede, jaké potrubí, kde jsou na silnicích různá přemostění nebo další informace o objektech v kraji.

„Cílem digitální technické mapy je zejména zjednodušit stavební řízení a získat užitečné informace doslova z terénu. Už nebudeme mít jenom stručná a zjednodušující data, ale z plánů a snímků se dozvíme další důležité a podrobnější parametry o daném objektu. V praxi to pak můžeme využít při rekonstrukcích krajských silnic, stavbách budov či zlepšení infrastruktury měst a obcí. Může to také usnadnit celé stavební řízení,“ popsal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Mapu připravuje krajský úřad, který ji chce zpřístupnit 30. června. Při získávání podkladů spolupracují úředníci s obcemi a vlastníky, případně provozovateli nebo správci dopravní a technické infrastruktury a přebírají od nich údaje o objektech a zařízeních, které jsou obsahem digitální technické mapy kraje.

Kraj následně pořídí aplikace, jejichž prostřednictvím se do mapy dostanou obce a města. Ta totiž mají zákonnou povinnost vlastnit tak zvaný pasport lokálních komunikací v kvalitě potřeb digitální technické mapy. Aplikace nesou pracovní označení Pasport DI obec BASIC a Pasport TI obec BASIC, přičemž DI značí dopravní a TI technickou infrastrukturu.

Krajští radní odsouhlasili také navazující projekt, jehož cílem je digitalizace objektů obcí. A to zejména těch, které jsou ve veřejném vlastnictví a zároveň ještě nebyly digitalizovány. „Cílovou skupinou, která bude mít největší užitek z této výzvy, budou zejména projektanti, stavebníci, veřejná správa, podnikatelé či investoři,“ vysvětlil Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Celkové náklady v době realizace předpokládáme ve výši 90 milionů korun. Očekáváme pak samozřejmě i provozní výdaje,“ dodal Ulvr.   

Podobný princip, na kterém bude postavena digitální technická mapa, již využívá Liberecký kraj při stavbě centrálního depozitáře pro své příspěvkové kulturní organizace, a to takzvanou metodu BIM – Building Information Modeling neboli Informační model budovy.

Jejím cílem je vytvořit jakési digitální dvojče stavby a již během přípravy projektu eliminovat množství případných chyb a nedostatků. Projektová dokumentace je tak díky tomu přesnější. Od července roku 2023 je použití metody BIM pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce financované z veřejných rozpočtů povinné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky digitální mapa, Liberecký kraj, obce, města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzniká technická mapa regionu, ukáže třeba co a kde vede pod zemí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.