Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Harrachov podal na stát žalobu, domáhá se zbourání dvou nájemních domů

Harrachov na Jablonecku podal tento týden žalobu na ministerstvo financí (MF) kvůli dvěma nájemním domům v tomto krkonošském středisku. Domy s 15 byty patří státu, jsou ale na pozemcích města. Radnice se u soudu žalobou domáhá zbourání domů, podle ní nemá MF k jejich užívání takzvaný právní titul.

Na uvolněném stavebním pozemku chce vybudovat nízkoenergetické bydlení pro obyvatele obou domů. Informoval o tom starosta města Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov. Mluvčí MF Filip Běhal už dříve sdělil, že odmítají takový asociální krok, jako je zbourání domů s nájemníky.

Domy postavené před zhruba 30 lety jsou součástí dlouhodobého sporu mezi státem a městem v souvislosti s vypořádáním závazků po privatizaci státního podniku Crystalex z 90. let minulého století. Domy původně vlastnilo město, na základě rozhodnutí soudu z listopadu 2021 patří státu. Spor se ale dál vede o výši nájemného, které mají platit jejich obyvatelé, což jsou převážně invalidé, samoživitelky a senioři. Stát po nich požaduje tržní nájemné, jež je třikrát až pětkrát vyšší, než dosud nájemníci platí. „MF po celou dobu k záležitosti přistupuje konstruktivně, když řeší problém způsobený pochybením města. Přitom máme povinnost řídit se přísnou právní úpravou pro hospodaření se státním majetkem. Tato neumožňuje pronájem majetku státu za cenu nižší než tržní," uvedl již dříve Běhal.

Tento přístup nájemníci odmítají, podporu v tom mají i ze strany města. „Tyto byty nebyly nikdy uvedené na komerční trh, a proto nebylo nikdy vybíráno komerční nájemné," uvedl dnes Vašíček. Město argumentuje tím, že domy byly stavěné jako byty pro skláře. „Původní dohoda s místní sklárnou byla taková, že město poskytne pozemky, sklárna vystaví domy a ty do kolaudace převede na město, které je jako byty pro skláře bude provozovat. To se ale zkomplikovalo privatizací a k předání na město nedošlo. Ministerstvo financí nemá nyní právní titul k užívání domů. Ten zanikl dnem kolaudace," uvedla mluvčí radnice Hana Veselá.

Město i nájemníci měli možnost domy od státu i odkoupit, nedohodli se však. Ministerstvem požadovaná cena kolem 100 milionů korun podle nich neodpovídá technickému stavu domů. Vedení radnice je přesvědčené, že postavení nových nízkoenergetických domů je schopno zajistit za polovinu této částky. „V současné době chceme využít nabídky, kdy můžeme získat výhodnou dotaci na výstavbu nových bytů přesně pro tu skupinu obyvatel, která již domy obývá. V bytech je momentálně vlhko, plíseň, je nebezpečné vstupovat na balkony a nejdou otevřít všechna okna. Toto opravdu neodpovídá částce 100 milionu korun," dodal starosta.

Ministerstvo nájemní domy v Harrachově vlastnit nechce a připravuje jejich prodej. Už dříve MF také deklarovalo, že nikomu z nájemníků nehrozí vystěhování. Zároveň ale neuhrazené nájemné eviduje a jako pohledávku bude prodávat společně s oběma bytovými domy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky správa, soud, byty, vláda, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov podal na stát žalobu, domáhá se zbourání dvou nájemních domů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.