Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice přišla kvůli výstavbě urgentního centra o nejstarší budovu

Liberecká nemocnice přišla v minulých dnech kvůli výstavbě Centra urgentní medicíny (CUM) o svoji nejstarší budovu. Z rozlehlého domu z roku 1848 aktuálně zůstává jen menší část u Husovy ulice, i tu ale čeká demolice.

Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře s tím počkají do začátku letních prázdnin, protože bourání této části si vyžádá uzavření frekventované ulice. „A my to chceme udělat v době, kdy by ten provoz měl být klidnější," řekl dnes Řičář.

Pavilon V známý i jako Štěpánská nemocnice nebo stará interna byl v posledních dvou letech prázdný. „V pavilonu sídlila technicko-hospodářská část nemocnice a my jsme během příprav na výstavbu Centra urgentní medicíny všechny provozy z ní přesídlili do jiných budov v areálu," řekl Řičář.

Z rozlehlého domu, který byl postavený v pozdně klasicistním stylu, zůstanou dochované dvě části. „Vitráže, které na naše přání architekt zakomponoval do Centra urgentní medicíny, abychom udrželi kontinuitu toho místa, a druhou částí jsou hodiny. Ty si od nás koupil sběratel," dodal mluvčí nemocnice.

Práce na výstavbě Centra urgentní medicíny za více než tři miliardy korun bez DPH začaly zhruba před měsícem. Zatím ale pracovníci stavebních firem hlavně bourají. Kromě staré interny odstraňují také bývalý autoprovoz ve spodní části areálu. „Tam jsme většinu zbourali strojově a teď už probíhá ruční bourání, protože ta budova je nalepená na sousední dům, tak abychom eliminovali nějaké problémy," řekl Řičář.

Pro největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji jde o nejvýznamnější stavbu minimálně za posledních 40 let. Centrum urgentní péče by mělo odstranit největší nedostatky nemocnice, které chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Stavební práce navíc zásadně promění dolní část rozlehlého nemocničního areálu, který je v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. V prostoru pod heliportem budou dvě nové budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Přibude i nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Stavba bude omezovat chod největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji přes tři roky. Uzavřený je kvůli ní pro všechna vozidla hlavní vjezd do nemocničního areálu a provoz v areálu je jednosměrný. Od další části areálu je navíc odříznuta budova D, kde jsou oddělení následné péče, stomatochirurgie, ORL a oční.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodiny prodány soukromé osobě? Tak to jo. Výročí Štěpánské jste nepřipomněli, ale základní kámen toho novodobého polopaskvilu jo, protože prezident a radní smetánka. Jděte se vycpat, historie je vám u prdele.

Středa, 24. května 2023, 18:26Odpovědět

Nemocnice přišla kvůli výstavbě urgentního centra o nejstarší budovu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.