Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na záchrance hledají budoucí kolegy mezi studenty. Taktika se vyplácí

Nedostatek odborných pracovníků na dispečinku tísňové linky trápí valnou část záchranných služeb napříč republikou. Neplatí to však pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje (ZZS LK). Díky úzké spolupráci s libereckou Technickou univerzitou vyhledává budoucí kolegy mezi studenty a vychovává si je ještě dřív, než ukončí studia.

V současnosti jsou na dispečinku záchranářů čtyři univerzitní studenti. Jedním z nich je Veronika Chlumská, která studuje na univerzitě zdravotnické záchranářství.

Na záchranné službě pracuji na dohodu o provedení práce, stejně jako další studenti. Nabídka mě oslovila a ráda jsem ji využila, protože chci do budoucna pracovat pro ZZS LK. Chtěla jsem praxi skloubit se studiem, protože mě velmi zajímalo proniknout do struktury záchranky,“ popsala Chlumská.  

Profese záchranáře se jí líbila, a tak když byli studenti osloveni, zda by je možnost nelákala, přihlásila se, prošla výběrovým řízením a nyní už pravidelně pracuje na dispečinku.

Baví mě na tom, že studuji, a přitom už jsem členem této organizace a můžu se do průběhu aktivně zapojovat. Samozřejmě je tady i vidina uplatnění do budoucna a za výhodu považuji, že už teď poznávám úhlavní problémy, které mohou přijít, ať už na dispečinku, tak ve výjezdu,“ popisuje studentka.

Nejtěžší je pro Veroniku prý sedět jako student mezi tolika zkušenými lidmi, kteří na dispečinku působí. „Ale jsem velmi ráda, že nás, záchrankou nepolíbené vzali mezi sebe. Té práce si vážím a přistupuji k ní s pokorou, protože je to velmi důležitá práce. Vždycky jsem chtěla v profesním životě pomáhat lidem v našem kraji, který mám moc ráda. Tak snad se mi to povede,“ dodává mladá žena.

Na operačním středisku tísňové linky 155 pracují výhradně lidé se zdravotnickým vzděláním, kteří jsou schopni vyhodnotit situaci na místě události a reagovat odborně správně. Řada operátorů se ale blíží důchodovému věku a liberecký dispečink by tak v blízké době mohl být v personální krizi. Jako ideální řešení se ukázalo navázání spolupráce se studenty zdravotnických oborů vysokých škol. „V době covidu se nám spolupráce se studenty velmi osvědčila. Jako velkou příležitost u nich vnímáme i to, že si je můžeme v podstatě od základu sami vychovat,“ uvedl ředitel ZZS LK Luděk Kramář.

V současné době na operačním středisku liberecké záchranky na tři směny měsíčně docházejí čtyři studenti, další se hlásí. „Nepřijímají tísňové výzvy, ale vyřizují za dispečery veškerou agendu. To velmi pomáhá. A předpokládám, že až dostudují a zapracují se, stanou se z nich plnohodnotní samostatní operátoři,“ dodal vedoucí operačního střediska ZZS LK Petr Matějíčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky studenti, dispečink, záchranná služba, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na záchrance hledají budoucí kolegy mezi studenty. Taktika se vyplácí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.