Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Frýdlantsku se brzy zalesknou desítky ok nových tůní a mokřadů

Na osm lokalit Frýdlantska se postupně navrátí do krajiny tůně. Po měsících příprav se spustí projekt opatření pro zadržení vody v krajině. Kromě tůní vzniknout na některých místech i mokřady.

Tůně a mokřady oživí vybrané oblasti, kde se podařilo domluvit s majiteli pozemků. Kupříkladu několik tůní už bylo zkušebně vytvořeno na pozemcích frýdlantské zemědělské školy, kde se k jejich vytvoření využilo starého a nefunkčního zatrubnění na polích. Řada dalších vznikne opět na pozemcích ve správě školy.

Na Frýdlantsku do budoucna vznikne 35 tůní, 27 menších o ploše 3.933 metrů čtverečných a 8 větších tůní o ploše 4.131 metrů čtverečných. Do krajiny tak vrátíme přirozené prvky, které byly odstraněny necitlivými melioracemi v polovině minulého století, v jedné z lokalit dojde k odstranění nevyužívané betonové silážní jímky,“ popsal Václav Židek (Piráti), radní pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje. Náročnější bude podle Židka přehrazení údolnic, jejichž hladina bude kolísavá, protože se budou plnit podpovrchovou a povrchovou vodou.

Zrealizování projektu vybudování tůní předcházely dlouhé měsíce příprav a vyjednávání. Zejména proto, že majitelé pozemků jsou různí a muselo se jednat s každým zvlášť, a navíc jej o prospěšnosti tůní přesvědčit. Například v jedné lokalitě se musel kraj dohodnout se Státním pozemkovým úřadem na převzetí pozemků bezejmenného vodního koryta, které odvádí dešťovou vodu z lokality. „Trvalo dlouho vše ohledně pozemků vyjednat, ale skvělou práci v tom odvedli především lidé z odboru investic a správy nemovitého majetku,“ poznamenal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro investice.

Vytěžený materiál z míst, kde se budou budovat tůně, nebude nikam odvážen, ale opět se využije v místě pro terénní úpravy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky voda v krajině, zadržování, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Pražák

Jako opatření proti suchu skvělé. Ale kde je těch 8 lokalit?

Pátek, 26. května 2023, 10:50Odpovědět

Na Frýdlantsku se brzy zalesknou desítky ok nových tůní a mokřadů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.