Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pokud se neseženou peníze, může dojít k omezení oprav přehrady

Financování rekonstrukce přehrady Harcov v Liberci vyřazené z evropského dotačního programu je potřeba vyřešit do několika měsíců. Jinak hrozí, že bude stavba za 388 milionů korun bez daně omezena. Povodí Labe, které přehradu vlastní, totiž bez dotací není schopné celou obnovu zaplatit ze svých zdrojů.

„Zatím budou práce pokračovat v rozsahu, jak jsou nasmlouvány, a podle toho, jak se situace vyvine, tak budeme buď brzdit, anebo naopak pokračovat dál a financovat z dalších zdrojů, které, doufáme, zase budou nalezeny," řekl generální ředitel Podoví Labe Marián Šebesta. Zástupkyně ministerstva zemědělství Alena Binhacková uvedla, že o zajištění financování jednají s ministerstvem financí (MF). Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) s urgentní žádostí o nalezení řešení oslovil i předsedu vlády Petra Fialu (ODS).

Stojíme na stavbě, která nesplňuje žádnou protipovodňovou ochranu. Kdyby teď přišla přívalová vlna, jako tady byla v červenci 2021, tak nám to vyplaví celé spodní centrum. Takže z hlediska protipovodňové ochrany to je nepřípustné zastavovat. Dokonce i v průběhu stavby tady postupujeme nějaké riziko a nemůžeme ho protahovat," řekl primátor.

Ten si také vyžádal aktuální informace, v jaké fázi se náročná rekonstrukce a stavba protipovodňových opatření nachází. „Pro Liberec by to byla těžká rána. Musíme se postarat, aby k tomu nikdy nedošlo. Proto jsme začali hned jednat. Generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta nás při setkání ujistil, že podnik je připraven stavbu zatím financovat ze svého rozpočtu. Zároveň bude ve spolupráci s příslušným ministerstvem hledat další možné zdroje financování naší přehrady. V tuto chvíli tedy nehrozí, že by práce na přehradě byly zastaveny. Za město Liberec jsme nicméně požádali o stanovisko a spolupráci při řešení této situace jak ministra financí, tak premiéra Fialu. Zároveň budu kontaktovat i českou eurokomisařku Věru Jourovou, protože mě zajímá důvod, proč komise nakonec nechce financovat zrovna tento projekt," uvedl Zámečník po setkání se zástupci  Povodí Labe a Ministerstva zemědělství ČR liberecký.

Rekonstrukce hráze přehrady spojené s odbahněním a vybudováním pravobřežní zdi začala loni na podzim a hotova měla být do léta 2025. Termín a rozsah obnovy je ale ohrožený tím, že projekt byl vyřazený z programu Národního plánu obnovy (NPO), na který bylo možno čerpat evropskou dotaci. Takto vyřazených projektů bylo více. „V lednu letošního roku nám z Evropské komise sdělili, že ještě několik dalších akcí z toho plánu nelze financovat," řekla ředitelka odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření ministerstva zemědělství Alena Binhacková. Z dalších staveb zmínila rekonstrukci přehrady Orlík.

Podmínkou pro čerpání dotací bylo podle ní dokončení staveb do konce roku 2023, což liberecká přehrada nesplňuje. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že mohou projekt dofinancovat Povodí Labe nebo ministerstvo zemědělství. Podle Binhackové peníze na dofinancování na ministerstvu nemají, a jednají proto s MF.

Peníze na celou rekonstrukci nemá ani Povodí Labe. „My těch závazků máme více a jako státní podnik máme zdroje jenom velmi omezené. To znamená, my samozřejmě hledáme obnovení financování z prostředku ministerstva zemědělství a samozřejmě zatím ji budeme financovat z vlastních prostředků. Nicméně bohužel pro nás je problém, že část z toho jsou peníze neinvestiční, především na opravu zdi a odtěžení nánosů. A my bychom se mohli dostat jako státní podnik do celkem velké finanční ztráty," uvedl Šebesta. Z rozsahu naplánovaných prací podle něj zatím podnik nic nepozastavil. „Budeme ale muset zvažovat, pokud by se neobnovilo financování, jestli některé věci, jako třeba ty nánosy, neudělat v menší míře, nebo to neudělat vůbec," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Liberec, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Je to věc názoru,někdo by za dementa mohl považovat Petra Ruprechta....

Úterý, 13. června 2023, 21:25Odpovědět

A dva dementi (Zámečník, Janďourek) si fotí na schůzce u přehrady vytlemená selfíčka pro FB s uvedením statusu, že se cítí "šťastně".

Sobota, 10. června 2023, 10:52Odpovědět

Pokud se neseženou peníze, může dojít k omezení oprav přehrady  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.