Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice v Liberci je mezi kandidáty na zapsání mezi národní kulturní památky

Honosná novorenesanční budova radnice v Liberci, od jejíhož postavení letos na podzim uplyne 130 let, je mezi kandidáty na zapsání mezi národní kulturní památky. Výsledek by mohl být známý do konce letošního roku.

Byla by to druhá národní kulturní památka v Liberci," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Zatím jedinou v pátém největším městě v zemi je hotel a vysílač Ještěd, který patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Architekt Karel Hubáček získal za projekt prestižní mezinárodní Perretovu cenu, národní kulturní památkou je Ještěd od roku 2006.

Také budova historické radnice postavené v letech 1887 až 1893 patří k nejcennějším památkám v Liberci. Vzhledem připomíná radnici vídeňskou. Jde o bohatě zdobenou budovu se čtyřmi nadzemními podlažími, 80 místnostmi a trojici věží, z nichž ta hlavní je vysoká 61 metrů.

Radnice je v relativně dobrém technickém stavu. Od roku 2017 město postupně vyměňuje a opravuje dožilá okna. Po renovaci je zatím 116 ze 176 oken, na což město i s dotacemi vydalo přes deset milionů korun. Letos na výměnu dalších oken půjde více než milion korun. V plánu města pro letošní rok je i rekonstrukce žulového schodiště u hlavního vstupu. Náklady na jeho opravu město odhaduje na čtyři miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, památky, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Liberci je mezi kandidáty na zapsání mezi národní kulturní památky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.