Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tři desítky koček živořily v hrozných podmínkách. Policie prověřuje týrání

V otřesných podmínkách v bytě plném odpadků i kočičích výkalů, v hrozném zápachu, žily téměř tři desítky koček v Jablonci nad Nisou. Ve čtvrtek 27. června zvířata zástupci odboru životního prostředí jabloneckého magistrátu, veterináři, společně se zástupci dalších organizací a za asistence policie, strážníků i hasičů, odebrali pro podezření z týrání, jejich majitelce. Ta si servítky nebrala, vyhrožovala a odběru společně s dcerou, která v bytě rovněž žije, bránila.

V otřesných podmínkách, ve kterých kočky žily, byl jen zázrak, že jsme v bytě plném odpadků a kočičích výkalů nenašli kočičí mrtvoly,“ okomentovala odběr zvířat Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka, kam zvířata putovala.

Všech devětadvacet odebíraných koček bylo totálně zablešených, trpěly na svrab a jsou výrazně začervené. „Zvířata byla odebrána za přítomnosti našich kolegů, žila ve velmi špatných podmínkách,“ potvrdil mluvčí Veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

Majitelka zvířat přitom sama bydlela v pronájmu, kde kočky chovala a majitel domu v Podhorské ulici, kde k odebrání zvířat došlo, se ji snaží neúspěšně vystěhovat. O pomoc s odebráním koček se obrátil proto na jablonecký magistrát, neboť úporný zápach šířící se z bytu obtěžoval i ostatní nájemníky v okolí.

Všichni, kteří na místě zasahovali, si zaslouží jedničku s hvězdičkou, protože se brodili v odpadcích, zápach byl naprosto nepředstavitelný, nedalo se dýchat, mnozí utrpěli kousance, dělalo se jim nevolno,“ popsala situaci na místě Kubištová.

V souvislosti s tímto případem byly na místo vyslané hlídky z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou a Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou. Obě ženy, obyvatelky bytu, ovšem neuposlechly výzev policistů a ti museli použít donucovací prostředky a omezit je na svobodě. Jedna z nich během zákroku napadla policistu a byla zadržena.

V tomto případě kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu útok na úřední osobu. V souvislosti s odebráním zvířat policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týraní zvířat,“ přiblížila mluvčí Policie ČR Dagmar Sochorová.

Pachateli hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky. Obě ženy byly po provedených úkonech propuštěny na svobodu. Policisté i kriminalisté nyní prověřují veškeré okolnosti obou případů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dagmar Kubištová, útulek Dášenka

Štítky týrání, kočky, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Pražák

Strašné, aspoň to v dané situaci dopadlo docela dobře. Mě pokaždé udivuje váhavost sousedů, jak daleko to nechali zajít.

Úterý, 4. července 2023, 15:35Odpovědět

Tři desítky koček živořily v hrozných podmínkách. Policie prověřuje týrání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.