Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jablonci opět aktivovali odchytovou klec na divoká prasata

Do aktivního stavu uvedli v Jablonci nad Nisou odchytovou klec na prasata v ulici Za Plynárnou. Myslivcům se opět podařilo zajisti, aby do ní zvířata vstupovala, a tak ji uvedli do aktivního stavu. Střežit ji nyní bude kvůli lidem městská policie a za porušení zákazu vstupu rozdávat pokutu dva tisíce korun.

Odchytová klec byla dosud otevřená v ulici Za Plynárnou a myslivci zde zakrmovali, aby si zvěř na klec i na vstup do ní zvykla a nebála se. „To se podařilo. Divoká prasata se u klece střídavě pohybují již od odpoledních hodin přes noc až do rána,“ říká Petra Němečková, která má na jabloneckém magistrátě na starosti státní správu - lesy, myslivost a rybářství. Na fotografiích z fotopasti lze pozorovat, že ke kleci pravidelně chodí dvanáct selat se dvěma bachyněmi a pět větších už bez doprovodu dospělých kusů.

Statutární město v souvislosti s tím znovu vyzývá veřejnost, aby dodržovala zákaz vstupu a ke kleci nechodila, neběhala kolem ní, nejezdila tudy na kole a nepouštěla k ní děti. „V okolí ulice Za Plynárnou ani nedoporučujeme chovatelům psů, aby se tu procházeli se svými zvířaty bez vodítka. Odchytová klec je vybavená unikátním patentovaným zařízením, které spustí divoká prasata a klec se z obou stran uzavře. Stalo se však, že neopatrným pohybem ji spustila třeba vysoká zvěř. Nebezpečí hrozí i lidem, i když se dosud nic takové nestalo,“ vysvětlila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Statuární město odchytovou klec pořídilo vloni a umístilo ji na vstup ulice Za Plynárnou 21. listopadu 2022. Hned na přelomu listopadu a prosince se podařilo takto odchytit tři kusy. Protože lidé ke kleci chodili na procházky a děti si v ní hrály, přesunuli ji myslivci hlouběji do lesa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky divoká prasata, odchyt, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci opět aktivovali odchytovou klec na divoká prasata  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.