Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Diamo a univerzita spolupracují na výzkumu získávání zlata či uranu

Státní podnik Diamo a Technická univerzita v Liberci se dohodly na spolupráci při výzkumu získávání strategických prvků, jako jsou třeba uran, zlato nebo lithium.

Cílem projektu je, využít odpad, který zůstal po těžbě uranu, a vytěžit z něj důležité suroviny. Projekt koordinuje liberecká univerzita a zapojeny jsou do něj také univerzity ze Španělska, Itálie a Velké Británie.

Tito partneři nám mohou pomoci posunout výzkum v oblasti zmírňování dopadů radionuklidů na životní prostředí," doplnil ředitel Ústavu pro nanomateriály a pokročilé technologie (CXI) liberecké univerzity Miroslav Černík. Na vytipovaných lokalitách Diama ve Zlatých Horách, Příbrami nebo Horním Slavkově budou mít účastníci projektu možnost, seznámit se s monitoringem a odstraňováním radionuklidů včetně zahlazování následků hornické činnosti. Na odebraných vzorcích vody a materiálů pak budou testovat účinnost navržených metod separace vybraných kritických prvků.

Podobné mezinárodní projekty jsou příležitostí pro zaměstnance Diama, jak se seznámit s novými zahraničními technologiemi a postupy, které souvisejí se zahlazováním následků hornické činnosti, a zároveň sdílet své zkušenosti a dosažené výsledky," uvedl ředitel Diama Ludvík Kašpar. Výzkum separace kritických surovin může podle něj přispět ke zlevnění a zefektivnění sanace horninového prostředí a ke zmírňování nedostatku kritických nerostných surovin v Evropské unii.

Nejedná se o první společný projekt liberecké univerzity a firmy Diamo. Spolupracují už například v mezinárodním projektu LIFEPOPWAT, zaměřeném na čištění skládkových vod kontaminovaných nebezpečnými pesticidy. Pilotní projekt spustili vědci ve spolupráci se státním podnikem a společností Photon Water Technology před dvěma lety na výsypce starého lomu na Karlovarsku. Uloženo je tam 5000 tun lindanu a odpadních látek, které vznikaly při jeho výrobě v neratovické Spolaně za minulého režimu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, věda, ekologie, školy, vysoké, Liberec, firmy, Diamo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diamo a univerzita spolupracují na výzkumu získávání zlata či uranu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.