Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O dodávku 34 elektromobilů pro Liberecký kraj se ucházejí čtyři firmy

O dodávku 34 automobilů s elektrickým pohonem pro Liberecký kraj a jeho příspěvkové organizace se ucházejí čtyři firmy. Registrovaly se do dynamického nákupního systému, prostřednictvím kterého bude kraj auta postupně nakupovat. Celkem jde včetně DPH o zakázku v odhadované hodnotě 42,4 milionu korun. Samostatně plánuje kraj hledat dodavatele také pro pět nabíjecích stanic.

S nákupy prostřednictvím dynamického systému má Liberecký kraj dlouholeté zkušenosti, nakupuje tak spotřební materiál, ale například i telekomunikační služby, v závěru loňského roku tímto způsobem nakoupil i elektřinu a plyn na letošní rok. „Je to rychlejší než standardní způsob nákupu, jako je například otevřené řízení, které v průměru trvá tři měsíce. Dynamický systém trvá deset dnů a dá se po dohodě i zkrátit," doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Výhodou tohoto způsobu je podle Miklíka i to, že díky registraci kraj ví, od koho nakupuje. Přihlásit se mohl každý dodavatel elektromobilů. Když splnil kvalifikační předpoklady, tak ho registrovali do systému a v případě vypsání zakázky může podat nabídku. Kraj bude zakázky na nákup aut vypisovat postupně, ne všechny vozy budou totiž stejné, nakupovat bude kraj osobní auta i dodávky. „Pokud budou některá auta stejná, budeme je moct soutěžit pohromadě s konkrétními parametry," dodal Miklík.

Liberecký kraj si od pořízení elektromobilů slibuje snížení nákladů na pohonné hmoty, na nákup vozů by měl část nákladů získat z evropských fondů. Kraj už má podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) s elektromobily zkušenost, první pořídil před osmi lety. „Postupně se v krajském autoparku objevila další vozidla na elektrický pohon, rozrostl se také o auta s hybridním pohonem. Na projekt budou navazovat nabíjecí stanice tam, kde kraj připravuje fotovoltaické elektrárny," uvedl hejtman.

Elektromobily by měly podle Půty dostat například Jedličkův ústav v Liberci, Domov Sluneční dvůr, dětské domovy v Jablonném v Podještědí a Jablonci nad Nisou, střední školy ve Frýdlantu a Turnově, ale také třeba záchranná služba. Některé příspěvkové organizace plánují elektrovozy nahradit automobily se spalovacími motory, které používají teď. Kraj počítá také s vybudováním pěti dobíjecích stanic v areálech svých příspěvkových organizací v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, České Lípě a Frýdlantu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, automoto, energie, ekologie, správa, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dodávku 34 elektromobilů pro Liberecký kraj se ucházejí čtyři firmy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.